GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji

Wall Street: Oštar pad indeksa nakon lošeg podatka o inflaciji
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 22:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi oštro pali u srijedu nakon što su podaci o inflaciji u ožujku bili lošiji od očekivanog, vjerojatno poguravši smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi koje su ulagači očekivali.

Raspoloženje ulagača dodatno je oslabilo nakon objave zapisnika sa sastanka Feda u ožujku, što je odražavalo zabrinutost dužnosnika da se inflacija ne kreće dovoljno brzo prema Fedovom cilju od 2%.

Dow Jones Industrial Average pao je za 422,16 bodova ili 1,09 posto. S&P 500 skliznuo je 0,95%, a Nasdaq Composite 0,84%.

S izuzetkom energetike, svi sektori u širokom tržišnom indeksu bili su negativni. Nekretnine su pale za 4,1%, što je dovelo do gubitaka sektora za taj dan. Indeks S&P 500 bio je u zastoju u travnju u iščekivanju ovog izvješća o inflaciji nakon snažnog početka godine u kojoj je referentna vrijednost porasla za više od 10%, što je najbolji rast u prvom tromjesečju u pet godina.

CPI je u ožujku porastao 0,4% na mjesečnoj razini i 3,5% na godišnjoj razini, naspram procjena za 0,3% mjesečnog povećanja i 3,4% u odnosu na 12 mjeseci ranije, prema ekonomistima koje je anketirao Dow Jones. Temeljni CPI, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, ubrzao je 0,4% u odnosu na prethodni mjesec dok je porastao 3,8% u odnosu na godinu prije, u usporedbi s procjenama od 0,3% odnosno 3,7%. CPI je u travnju porastao godišnjom stopom od 3,2% za sve stavke.

Fedovi podaci o terminskom trgovanju fondovima sada sugeriraju samo 17% vjerojatnosti da će Fed sniziti stope na svom sastanku u lipnju, prema CME FedWatch Toolu. Trgovci se sada klade da će se prvo smanjenje stope vjerojatno dogoditi na sastanku središnje banke u rujnu.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica, referentna vrijednost za hipotekarne i druge zajmove, ponovno je skočio iznad 4,5% nakon izvješća o inflaciji. Prinos na 2-godišnje državne obveznice skočio je na gotovo 5%.

Dionice banaka i industrijskih dionica pale su - pri čemu je JPMorgan Chase pao za 0,9%, a Honeywell izgubio 1,4% - zbog zabrinutosti da će više stope početi gušiti gospodarstvo. Nekoć usijane tehnološke dionice Microsofta i Applea također su se povukle za 0,7%, odnosno 1,1%. Referentna vrijednost male kapitalizacije Russell 2000 pala je 2,5%.

Tagovi: Wall Street, NYSE, jpmorgan, honeywell, microsoft, apple, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE