GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa

Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjava snažan rast broja oboljelih od koronavirusa i jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones potonuo je 650 bodova ili 2,29 posto, na 27.685 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,86 posto, na 3.400 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 11.358 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u posljednja četiri tjedna posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Europi i nekim dijelovima SAD-a.

Broj hospitaliziranih u SAD-u zbog Covida-19 dosegnuo je najviše razine u dva mjeseca, dok Francuska, Rusija i mnoge druge zemlje bilježe rekordni dnevni rast broja novozaraženih.

Zbog svega toga, sve je jasnije da se američko i globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

„Zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom i zastoja u pregovorima između republikanaca i demokrata o poticajnim mjerama, ulagači su nervozni”, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Doduše, i jučer je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručila da vjeruje da bi dogovor o poticajnim fiskalnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora 3. studenoga, no ulagači sve manje vjeruju u to.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je 'na stolu' iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 139 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 83,5 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,16 posto, na 5.792 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,71 posto, na 12.177 bodova, a pariški CAC 1,90 posto, na 4.816 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Nancy Pelosi, Steven Mnuchin, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE