GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Rast indeksa, Nasdaqov najbolji start godine od 1983.

Wall Street: Rast indeksa, Nasdaqov najbolji start godine od 1983.
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2023 / 22:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice su porasle u petak, a tehnološka imena nastavila su svoj nevjerojatan niz kako bi završila snažan početak godine i najbolju prvu polovicu za Nasdaq Composite od 1983. godine.

Dow Jones Industrial Average dobio je 285,18 bodova, ili 0,84%, zatvorivši se na 34.407,60. S&P 500 popeo se 1,23% na 4450,38, a Nasdaq Composite 1,45% na 13787,92.

Tehnološke dionice mega kapitalizacije odgovorne za znatan dio tržišnih dobitaka u 2023. porasle su u petak. Dominantni proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia skočio za 3,6%, dovodeći svoje godišnje dobitke na više od 189%. Netflix dodao je oko 2,9%, dok su Meta Platforme, Microsoft i Amazon porasla 1,9%, 1,6% odnosno 1,9%. Apple je dobio 2,3% da bi zatvorio tržišnu kapitalizaciju od 3 trilijuna dolara.

Drugdje, dionice Nikea su se suprotstavile širokom tržišnom uzlaznom trendu. Odjevni div pao je 2,7% nakon što je objavio tromjesečnu dobit manju od očekivane.

Petak je označio ključni dan za ulagače, donoseći kraj mjeseca, drugo tromjesečje i prvu polovicu. Proteklih šest mjeseci doživjeli smo široki povratak u 2022. godini, jer su obećanja o umjetnoj inteligenciji i nada u završetak Fedove kamatne kampanje podigli glavne tehnološke igrače do nevjerojatnih visina.

Unatoč ovim snažnim dobicima, neki na Wall Streetu očekuju volatilnost u drugoj polovici i vjerojatno uzimanje dobiti od ulagača koji su imali koristi od oporavka. To bi, zajedno s tehničkim promjenama, moglo dovesti do bočne akcije ili blagog povlačenja S&P-a, rekla je Anna Han, dionička strateginja u Wells Fargo Securities.

"Tehnički podaci nam govore da je ovo okupljanje predvođeno ubercap-om upravo produljeno", rekla je. "Doseže one razine prekupljenosti i vjerujemo da je vrijeme da se ta trgovina na neki način zaustavi."

S&P 500 je u lipnju porastao 6,5% za svoj najbolji mjesečni učinak od listopada. Nasdaq je napredovao 6,6 posto. Oba su indeksa zabilježila četvrti uzastopni pozitivan mjesec. Dow je porastao 4,6%, što je njegov najbolji mjesec od studenog.

Za drugo tromjesečje: S&P 500 porastao je 8,3%, na putu za treće tromjesečje zaredom i njegov najveći kvartalni napredak od četvrtog tromjesečja 2021. Nasdaq je skočio 12,8% za uzastopna pozitivna tromjesečja. Dow je dodao 3,4% za treće pobjedničko tromjesečje.

Za dosadašnju godinu i prvu polovicu: S&P 500 skočio je za 15,9% za svoju najbolju prvu polovicu od 2019. Nasdaq je porastao za 31,7%, za svoju najbolje prvo polugodište od 1983. Dow s 30 dionica dodao je skroman rast od 3,8% .Tri glavna prosjeka također su zabilježila pobjedničke tjedne, dobivši više od 2% svaki.

Wall Street je također dobio još jednu naznaku ohrabrujuće vijesti o inflaciji jer je osnovni indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, mjerač koju Federalne rezerve pažljivo prate, u svibnju porastao manje od očekivanog.

Tagovi: Wall Street, Apple, Nvidia, Amazon, Microsoft, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE