GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 blago porastao, Nasdaq pao

Wall Street: S&P 500 blago porastao, Nasdaq pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2021 / 07:14
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq oslabio drugi dan zaredom zbog pada cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 194 boda ili 0,55 posto, na 35.813 bodova, a S&P 500 0,17 posto, na 4.690 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,50 posto, na 15.775 bodova.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice Tesle, Microsofta i drugih velikih tehnoloških kompanija jer su ulagači odlučili prodavati dionice koje su osjetljive na rast kamatnih stopa.

S druge strane, kako se očekuje rast kamata, porasle su cijene dionica banaka, a zahvaljujući rastu cijena nafte, ojačao je i energetski sektor.

U ponedjeljak je predsjednik SAD-a Joe Biden imenovao Jeromea Powella za čelnika Feda. To je drugi mandat Powella na čelu Feda, što znači da ne bi trebalo doći do naglih promjena u monetarnoj politici, dok se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Međutim, u SAD-u je inflacija u listopadu dosegnula najvišu razinu u 30 godina, a već se pet mjeseci kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova do idućega lipnja, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u srpnju.

„Tržište je bez jasnog smjera zbog praznikom skraćenog tjedna i povodi se za očekivanjima u vezi povećanja kamata, što ulagačima daje dodatni razlog za povlačenje zarade s precijenjenog tržišta”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

U četvrtak se na Wall Streetu neće raditi zbog Dana zahvalnosti, dok će se u petak raditi skraćeno.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.266 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,11 posto, na 15.937 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 7.044 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE