GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skočio, strahovanja od inflacije splasnula

Wall Street skočio, strahovanja od inflacije splasnula
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući padu prinosa na državne obveznice, a ulagače je ohrabrio i korak naprijed u donošenju novog paketa fiskalnih poticaja u SAD-u.

Dow Jones porastao je 603 boda ili 1,95 posto, na 31.535 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,38 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 3,01 posto, na 13.588 bodova.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od lipnja prošle godine, čime je nadoknadio veći dio gubitaka od prošloga tjedna, ponajviše se zahvaljuje smirivanju situacije na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice skliznuli na 1,45 posto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u veljači, rast prinosa završen.

„Ulagači su ponovno skloni rizičnim investicijama, ponajviše cikličkim dionicama, jer se nadaju poboljšanju gospodarskog okruženja, zahvaljujući novim fiskalnim poticajima i napretku u cijepljenju”, kaže Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

U subotu je Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara, a vjeruje se da će ga uskoro podržati i Senat.

Podršku tržištu pružili su i podaci o rastu proizvodne aktivnosti u SAD-u u veljači na najvišu razinu u tri godine.

Zahvaljujući svemu tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u financijskom i tehnološkom sektoru.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, cijena dionice Applea skočila je jučer više od 5 posto i najviše pridonijela rastu S&P 500 indeksa, a porasle su i cijene Microsofta, Facebooka i Amazon.coma.

Porasla je, oko 0,5 posto, i cijena dionice Johnson&Johnsona, nakon što je cjepivo te kompanije protiv covida-19 dobilo odobrenje američkih regulatora za uporabu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 posto, na 6.588 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,64 posto, na 14.012 bodova, a pariški CAC 1,57 posto, na 5.792 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Apple, Microsoft, Facebook, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE