GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 21:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones Industrial Average dobio je 465 bodova ili 1,2 posto. S&P 500 porastao je 1,3%, dok je Nasdaq Composite ojačao 2%.

S potezima od petka, svi glavni indeksa su u korak da završe pobjednički tjedan. Dow i Nasdaq dodali su 1,1% odnosno 1,4%, dok je S&P porastao za 0,5%.

Izvješće o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti od petka pokazalo je da je u travnju otvoreno 175.000 radnih mjesta, što je ispod 240.000 radnih mjesta koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones. Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9%, u odnosu na 3,8% u prethodnom mjesecu, prema Zavodu za statistiku rada. Podaci o plaćama također su bili manji od očekivanih, što je ohrabrujući znak za inflaciju.

Nakon rasta broja radnih mjesta u travnju koji je bio slabiji od očekivanog i umjerenog rasta plaća, trgovci predviđaju drugo smanjenje cijena do kraja godine. Vjerojatnost smanjenja u rujnu kretala se blizu 50%, prema FedWatch alatu za praćenje tržišnih terminskih ugovora CME.

Stope su također pale nakon izvješća o radu, pri čemu je 10-godišnji prinos pao ispod 4,5%. Kretanje je pogodovalo megacap tehnološkim dionicama osjetljivim na stopu, pri čemu su Nvidia i Advanced Micro Devices porasli za oko 3%. Microsoft i Meta Platforms ojačali su po 2%, dok je S&P-ov sektor informacijske tehnologije porastao 3%.

Snažna tromjesečna izvješća glavnih Dow komponenti također su pridonijela porastu u petak. Apple je napredovao 7% nakon što je najavio otkup dionica vrijedan 110 milijardi dolara i nadmašio najvišu i najnižu liniju. Dionice biotehnologije Amgen porasle su za više od 12% nakon što su objavile zaradu veću od očekivane i ponudile pozitivnu novost o eksperimentalnom lijeku protiv pretilosti. Dionice su krenule prema svom najboljem danu od 2009.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, microsoft, meta, nvidia, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
HNB otvara Moneterru – Muzej novca
PROJEKTI
HNB otvara Moneterru – Muzej novca
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) otvorit će na zagrebačkom Europskom trgu Moneterru – Muzeja novca HNB-a, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, a pripreme za uspostavljanje tog informativno-edukacijskog centra već su započele u 2023. godini.
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
ZELENO SVJETLO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
BRUXELLES - Europska unija dopustila je Njemačkoj subvencioniranje dijelova teretne željeznice s 1,7 milijardi eura. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Bruxellesu.
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE