GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB/VINKOVCI - Za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije ključno je ubrzanje graničnih kontrola, a prijedlozi su primjerice i promjene radnog vremena graničnih i inspekcijskih službi, istaknuto je u petak u Vinkovcima na sastanku čelnika gospodarskih komora Hrvatske i Srbije.

Kako je priopćeno iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), nakon nedavnog sastanka u Zagrebu i analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, sastanak izaslanstava HGK i Privredne komore Srbije (PKS) održan je danas u Vinkovcima, a razgovaralo se o mogućim modelima ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije.

"Poduzetnici s obje strane granice su, naime, suočeni s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva iznesenih na današnjem sastanku bio uspostava radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice", ističu iz HGK u priopćenju.

Po podatcima koje PKS iznosi u svom priopćenju, teretnjaci na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo na prijelaz prosječno čekaju oko šest sati, što kompanijama stvara velike dodatne troškove. "Prošle godine je preko tog prelaza u oba smjera prošlo 378.000 kamiona, a manje čekanja, ubrzanje carinskih procedura i usklađivanje rada inspekcijskih službi na svim prijelazima, poslovanje bi učinilo efikasnijim, a kompanije konkurentnijim", istaknuli su iz PKS.

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju HGK ističe kako je suradnja između dviju komora, kao i njihovih tvrtki, na visokoj razini.

"Stoga smo se sastali kako bismo razmotrili teme koje se tiču poduzetnika s obje strane granice, a zaključke ćemo prije svega proslijediti nadležnim ministarstvima te vladama Hrvatske i Srbije", izjavio je Burilović.

Ističe kako je jedan od ključnih izazova kako ubrzati protok roba cestovnim i željezničkim prometom, pogotovo roba koje zahtijevaju sanitarne i veterinarske inspekcije i time olakšati poslovanje između dviju država i tvrtki.

"Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu te ćemo stoga s hrvatskom Vladom, a u kontekstu skorog ulaska u Schengen, raspraviti mogućnost ponovnog uspostavljanja čvorišne točke u Vinkovcima kao robnog terminala", najavio je Burilović.

S ciljem omogućavanja bržeg protoka robe i jačanje trgovine između ove dvije zemlje, ali i u širem okruženju, posebno u kontekstu aktualne geopolitičke situacije i rastućih inflatornih pritisaka, potrebno je uspostaviti i drugačije radno vrijeme svih graničnih i inspekcijskih službi, ističu iz HGK.

I predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe kako dvije komore zajednički moraju napraviti što više mogu za kompanije.

"Imamo konkretne stvari koje možemo predložiti vladama u cilju pomoći tvrtkama kad je u pitanju infrastruktura i broj carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih službi koje moraju biti dostupne na poziv, da se tvrtkama olakša protok robe na granici. Potreban nam je zajednički željeznički terminal kako bi se rasteretio dio cestovnog prijevoza i na kojem bi se vršile granične kontrole", rekao je Čadež.

Iz HGK u priopćenju ističu kako su se na sastanku sudionici "dotaknuli i rješenja koja bi trebala olakšati tvrtkama u kontekstu energetskih izazova, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država".

Privredna komora Srbije, pak, u svom priopćenju kao teme o kojima se razgovaralo na današnjem sastanku izdvaja "realizaciju postojećih projekata unaprjeđenja plinske infrastrukture radi sigurnosti opskrbe energentima", potom kooperacije u djelatnosti graditeljstva i zajednički nastup na trećim tržištima, kao i suradnju u poljoprivredi s fokusom na projekte digitalizacije i promociji proizvoda.

Tagovi: Marko Čadež, Luka Burilović, Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
ŽITARICE
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
KIJEV - Ukrajina je u prva 22 dana lipnja izvezla 1,11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva poljoprivrede.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su porasli, a promet dionicama je pao.
Butković: Koridor 5C bit će završen tijekom 2024. godine
NAJAVE
Butković: Koridor 5C bit će završen tijekom 2024. godine
OSIJEK - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da će dionica međunarodnog prometnog 5c koridora do Belog Manastira biti otvorena krajem listopada ove godine, a da će hrvatski dio toga koridora u cijelosti biti završen tijekom 2024.
Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla
EURO
Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.
Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije
ZLATO
Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

WASHINGTON/SCHLOSS ELMAU - Cijene zlata porasle su u ponedjeljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD i druga vodeća gospodarstva iz skupine G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE