GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole

Za lakši protok robe između Hrvatske i Srbije treba ubrzati granične kontrole
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB/VINKOVCI - Za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije ključno je ubrzanje graničnih kontrola, a prijedlozi su primjerice i promjene radnog vremena graničnih i inspekcijskih službi, istaknuto je u petak u Vinkovcima na sastanku čelnika gospodarskih komora Hrvatske i Srbije.

Kako je priopćeno iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), nakon nedavnog sastanka u Zagrebu i analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, sastanak izaslanstava HGK i Privredne komore Srbije (PKS) održan je danas u Vinkovcima, a razgovaralo se o mogućim modelima ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije.

"Poduzetnici s obje strane granice su, naime, suočeni s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva iznesenih na današnjem sastanku bio uspostava radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice", ističu iz HGK u priopćenju.

Po podatcima koje PKS iznosi u svom priopćenju, teretnjaci na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo na prijelaz prosječno čekaju oko šest sati, što kompanijama stvara velike dodatne troškove. "Prošle godine je preko tog prelaza u oba smjera prošlo 378.000 kamiona, a manje čekanja, ubrzanje carinskih procedura i usklađivanje rada inspekcijskih službi na svim prijelazima, poslovanje bi učinilo efikasnijim, a kompanije konkurentnijim", istaknuli su iz PKS.

Predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju HGK ističe kako je suradnja između dviju komora, kao i njihovih tvrtki, na visokoj razini.

"Stoga smo se sastali kako bismo razmotrili teme koje se tiču poduzetnika s obje strane granice, a zaključke ćemo prije svega proslijediti nadležnim ministarstvima te vladama Hrvatske i Srbije", izjavio je Burilović.

Ističe kako je jedan od ključnih izazova kako ubrzati protok roba cestovnim i željezničkim prometom, pogotovo roba koje zahtijevaju sanitarne i veterinarske inspekcije i time olakšati poslovanje između dviju država i tvrtki.

"Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu te ćemo stoga s hrvatskom Vladom, a u kontekstu skorog ulaska u Schengen, raspraviti mogućnost ponovnog uspostavljanja čvorišne točke u Vinkovcima kao robnog terminala", najavio je Burilović.

S ciljem omogućavanja bržeg protoka robe i jačanje trgovine između ove dvije zemlje, ali i u širem okruženju, posebno u kontekstu aktualne geopolitičke situacije i rastućih inflatornih pritisaka, potrebno je uspostaviti i drugačije radno vrijeme svih graničnih i inspekcijskih službi, ističu iz HGK.

I predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe kako dvije komore zajednički moraju napraviti što više mogu za kompanije.

"Imamo konkretne stvari koje možemo predložiti vladama u cilju pomoći tvrtkama kad je u pitanju infrastruktura i broj carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih službi koje moraju biti dostupne na poziv, da se tvrtkama olakša protok robe na granici. Potreban nam je zajednički željeznički terminal kako bi se rasteretio dio cestovnog prijevoza i na kojem bi se vršile granične kontrole", rekao je Čadež.

Iz HGK u priopćenju ističu kako su se na sastanku sudionici "dotaknuli i rješenja koja bi trebala olakšati tvrtkama u kontekstu energetskih izazova, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država".

Privredna komora Srbije, pak, u svom priopćenju kao teme o kojima se razgovaralo na današnjem sastanku izdvaja "realizaciju postojećih projekata unaprjeđenja plinske infrastrukture radi sigurnosti opskrbe energentima", potom kooperacije u djelatnosti graditeljstva i zajednički nastup na trećim tržištima, kao i suradnju u poljoprivredi s fokusom na projekte digitalizacije i promociji proizvoda.

Tagovi: Marko Čadež, Luka Burilović, Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
ŠANGAJ - Cijene dionica u Kini porasle su u četvrtak jer je uvoz porastao prema prošlim procjenama, a izvoz porastao u skladu s očekivanjima, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE