GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za razvoj mljekarstva do 2030. godine 592,5 milijuna eura

Za razvoj mljekarstva do 2030. godine 592,5 milijuna eura
PROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 14:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine, ukupno vrijedan 592,5 milijuna eura te akcijski plan za provedbu programa razvoja sektora mljekarstva za razdoblje do 2025., vrijedan 141,7 milijuna eura.

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Program razvoja sektora mljekarstva predstavlja temeljni dokument, prvi takve vrste, koji definira ciljeve i strategije usmjerene ka jačanju i povećanju konkurentnosti tog sektora u budućnosti.

Vučković je kazala kako rijetko koji sektor poljoprivrede poput proizvodnje mlijeka objedinjuje sve izazove i potrebe s kojima se suočava poljoprivreda, šire gospodarstvo i ruralni prostor današnjice. To uključuje, navela je, ulaganja u istraživanje i razvoj, podizanje produktivnosti proizvodnje, zamjenu radne snage umjetnom inteligencijom, smanjivanje negativnih emisija u okoliš, generacijsku obnovu i osiguranje fer dohodaka.

S obzirom na značaj sektora proizvodnje mlijeka i nedostatnu tehnološku zaokruženost proizvodnje, potrebno je sustavno ulaganje u prilagodbu važećim standardima, u podizanje konkurentnosti, tehnologije proizvodnje i uvjeta držanja grla u proizvodnji mlijeka, prerade i trženja mlijeka i mliječnih proizvoda uz zadovoljenje visokih standarda zaštite okoliša i dobrobiti životinja, navodi se u obrazloženju odluke Vlade.

U Programu su, kako je kazala Vučković, prikazani sektorski ciljevi, prioriteti te mjere kojima se ti ciljevi namjeravaju ostvariti. Program je strukturiran kroz tri ključna direktna cilja - povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti u proizvodnji mlijeka putem unapređenja tehnologije i suradnjom s uzgojnim udruženjima na podizanju genetike te osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta.

Provedba Programa, rekla je Vučković, rezultirat će povećanjem populacije krava, koza i ovaca u proizvodnji mlijeka. Procjenjuje se da će ukupna proizvodnja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj do kraja 2030. biti oko 630 milijuna litara, ovčjeg 8,4 milijuna litara, a kozjeg 11,2 milijuna litara.

Kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade, ukupna sredstva za provedbu Programa za razdoblje 2024. do 2030. iznose 592,5 milijuna eura, a planiraju se u iznosu od 141,7 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2025., iznos od 269,5 milijuna eura za razdoblje od 2026. do 2028. te iznos od 181,2 milijuna eura za razdoblje od 2029. do 2030. godine.

Ukupna sredstva za provedbu Akcijskog plana za razdoblje do 2025. iznose 141,7 milijuna eura i osigurana su u državnom proračunu za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. u okviru financijskog plana Ministarstva poljoprivrede - u 2024. je osiguran iznos od 60, 9 milijuna eura, a u projekciji proračuna za 2025. planiran je iznos od 80, 8 milijuna eura.

Vlada je povećala sredstva za provedbu Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK), s dosadašnjih 3,5 na sedam milijuna eura.

Ministrica Vučković je rekla je kako je to jedan od najznačajnijih programa pomoći mnogim malim i srednjim proizvođačima.

Podsjetila je da je donesen u studenom lani, bio je vrijedan 3,5 milijuna eura i namijenjen je proizvođačima tovnih svinja, mikro, malim i srednjim proizvođačima koji proizvode svinje većih završnih težina, a čiji su se objekti nalazili u zoni ograničenja.

Cilj programa, kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade, je dodjela potpore za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene iz objekata u zoni ograničenja na klanje, sukladno relevantnim propisima i mjerama kontrole bolesti.

Izmjene programa odnose se na produženje razdoblja prihvatljivosti grla tovnih svinja većih završnih težina isporučenih s farmi u zoni ograničenja upisanih u jedinstveni registar državnih životinja (JRDŽ) na klanje u odobrene objekte za klanje papkara određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge, s razdoblja od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. na razdoblje od 1. listopada 2023. do 31. siječnja 2024. godine.

Zbog produljenja razdoblja prihvatljivosti grla i velikog broja prihvatljivih grla za potporu financijska sredstva potrebna za provedbu programa povećavaju se s dosadašnjih 3,5 milijuna eura na sedam milijuna eura, kaže se u obrazloženju odluke Vlade.

Vučković je navela i kako vrijednost usvojenih 11 mjera namijenjenih sektoru svinjogojstva pogođenom ASK krajem lipnja prošle godine iznosi 41 milijun eura do sada, pri čemu je isplaćeno 17,25 milijuna eura, a nešto manje od milijun eura danas je u pripremi i u obradi.

Tagovi: mljekari, mljekarstvo, vučković, mlijeko, farme, stočarstvo, mlijeko, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE