GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaboravite božićna putovanja: Ostaju restriktivne mjere na granicama

Zaboravite božićna putovanja: Ostaju restriktivne mjere na granicama
RESTRIKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Za Božić i Novu godinu neće biti popuštanja mjera, najavio je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 "Ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu onih od prošlih godina. Svakodnevno pratimo situaciju, ali sigurni smo da to neće rezultirati nekakvim popuštanjem", naglasio je Božinović. 

To se odnosi i na restriktivne mjere na granicama za ulazak u Hrvatsku. Odlukom Stožera civilne zaštite od 1. prosinca u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, dok je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku. Ta mjera na snazi je do 15. prosinca.

No, kako neslužbeno doznajemo, ona će biti produljena na rok od oko mjesec dana. Time se želi spriječiti veliki val dolazaka hrvatskih državljana iz inozemstva u Hrvatsku tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Procjenjuje se da bi u Hrvatsku, kao i svake godine u ovo vrijeme, u kratkom vremenu moglo doći više desetaka tisuća Hrvata koji žive i rade u inozemstvu i pogoršati ionako tešku situaciju pandemije koronavirusa. Stoga su se u Stožeru odlučili produljiti ovu restriktivnu mjeru, uz jasnu poruku hrvatskoj dijaspori: "Ostanite gdje jeste".

Prema i dalje važećoj mjeri, svi državljani EU koji u Hrvatsku dolaze iz zemalja koje su na crvenoj listi zaraženosti covidom-19 moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ako se testiraju nakon ulaska u Hrvatsku, moraju biti u karanteni dok ne dobiju negativan test. Državljani trećih zemalja, što se odnosi i na građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, mogu ući u Hrvatsku i izaći iz nje u roku od 12 sati bez zadržavanja.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. No takvih područja u Europi gotovo da i nema. Hrvatska zadržavanjem ovako restriktivne mjere za prelazak granice pridružuje se ostalim članicama EU. Neke od njih već su uvele ili najavljuju uvođenje još restriktivnijih mjera kako bi zaustavile veliki val putovanja za predstojeće praznike. Austrija je tako već 7. prosinca uvela mjeru desetodnevne samoizolacije za sve one koji ulaze u tu zemlju. Nakon pet dana moguće je prekinuti izolaciju uz predočenje negativnog testa. Ova mjera traje do 10. siječnja.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz još je ranije najavio kako time žele spriječiti odlazak stranih državljana kućama na Balkan i u Tursku. Austrijanci se, naravno, boje da bi im se nakon praznika vratilo tisuće novozaraženih osoba. Također je propisano da karantena po povratku u Austriju nije opravdani razlog za izostanak s posla, čime se dodatno sprečava strance da otputuju izvan granica zemlje.

Restriktivne mjere od 14. prosinca uvodi i Švicarska. Od tog datuma Hrvatska će biti na švicarskoj crvenoj listi zajedno sa Srbijom, Slovenijom, Mađarskom, Sjevernom Makedonijom i Slovenijom. Kao i u slučaju Austrije, to znači da po povratku u Švicarsku iz tih zemalja putnici moraju u 14-dnevnu karantenu.

Njemačka također pooštrava mjere za božićne blagdane. Cjelokupna Hrvatska je na njemačkoj crvenoj listi, što znači da će se svi građani koji dolaze iz Hrvatske morati testirati, a vrijeme do dobivanja negativnog testa morat će provesti u izolaciji. Samoizolaciju mogu izbjeći ako predoče negativan PCR test ne stariji od 48 sati od ulaska u Njemačku. Njemačka Vlada je već pozvala svoje građane da izbjegavaju putovanja, a bavarski premijer je najavio pooštravanje mjera na granici s Austrijom. Italija uvodi još drastičnije mjere.

Putovanja između talijanskih pokrajina bit će zabranjena od 21. prosinca sve do 6. siječnja, a 25. i 26. prosinca te 1. siječnja građani neće smjeti napuštati svoje gradove. Od 20. prosinca svatko tko uđe u Italiju morat će provesti deset dana u samoizolaciji. U Sloveniji i nadalje ostaje mjera da svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. U suprotnom moraju u 10-dnevnu samoizolaciju. Sve osobe koje dolaze u Irsku iz inozemstva moraju nakon dolaska u tu zemlju ograničiti kretanje na 14 dana te prilikom ulaska u zemlju ispuniti papirnati ili online obrazac za lociranje putnika.

Tagovi: restrikcije na granicama, PCR test, Davor Božinović, Sebastian Kurz, Švicarska, Italija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE