GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX oslabio treći tjedan zaredom, HT i Zaba u fokusu

Zagrebačka burza: CROBEX oslabio treći tjedan zaredom, HT i Zaba u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekli su tjedan indeksi ponovno oslabili, pri čemu Crobex treći tjedan zaredom, a trgovalo se mirno dok se investitori pozicioniraju uoči objava financijskih izvješća za prošlu godinu i prijedloga o isplati dividendi.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,69 posto, na 2.027 bodova, oslabivši treći tjedan zaredom. Crobex10 oslabio je, pak, 0,32 posto, na 1.212 bodova, skliznuvši drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 1,34 posto, dok je najviše skočio prehrambeni, za 4,34 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 32,5 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 5 milijuna kuna, a cijena joj je pritom ojačala 1,36 posto, na 186 kuna.

Slijedi dionica Zagrebačke banke s prometom od 4,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,59 posto, na 62 kune.

Te dvije dionice u većem su fokusu investitora budući da je HT nedavno objavio da je oglasom u Financial Timesu započeo postupak prodaje svojih dionica u Optima telekomu, u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Pritom je HT poručio da prema ugovoru sa Zagrebačkom bankom ima pravo da pod određenim uvjetima proda i udjel Zabe u Optima telekomu. HT u Optima telekomu drži 17,4, a Zaba 36,90 posto udjela.

Dionica Optima telekoma, pak, bila je najveća gubitnica među likvidnijima, s padom cijene za 6,36 posto, na 8,10 kuna. Njome je ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle - uz promet od 4,16 milijuna kuna, cijena joj je ojačala 1,39 posto, a 1.455 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, gotovo 4 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 0,53 posto, na 37,6 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijima, uz dionicu Optima telekoma, bila je dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena korigirana na niže za 5 posto, na 322 kune.

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Vira, za 21,77 posto na 75,5 kuna.

Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 66 izdanja, pri čemu je njih 24 zabilježilo rast cijene, a 28 pad. Cijene 14 dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Optima Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE