GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom, u fokusu dionice Plave lagune

Zagrebačka burza: CROBEX pao četvrti dan zaredom, u fokusu dionice Plave lagune
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak je Crobex indeks kliznuo četvrti dan zaredom, spustivši se ponovno ispod 2.000 bodova, dok je Crobex10 uspio prekinuti 3-dnevni negativni niz, pri čemu je jedina s milijunskim prometom bila dionica Atlantske plovidbe, a u fokusu je bila i dionica Plave lagune nakon najavljene dividende.

Crobex indeks oslabio je u utorak 0,21 posto, na 1.998 bodova, spustivši se nakon sedam trgovinskih dana ponovno ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Istodobno, Crobex10 prekinuo je 3-dnevni negativni niz, ojačavši 0,19 posto, na 1.188 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 2,75 posto, dok je jedino porastao Crobexturis, i to za 0,49 posto.

Redovni promet iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je otprilike za 600 tisuća više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,56 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 4,69 posto, na 427 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 342 tisuće kuna i rastom cijene za 1,44 posto, na 176,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Plave lagune, kojom je ostvareno gotovo 277 tisuća kuna prometa, a cijena joj je poskočila 2,34 posto, na 1.750 kuna.

Uprava Plave lagune,naime, sazvala je za 19. kolovoza redovnu glavnu skupštinu, na kojoj će dionicčari između ostalog odlučivati o isplati dividende po povlaštenoj i redovnoj dionici.

Uprava predlaže da se lanjska neto dobit od 145 milijuna kuna isplati za redovnu dividendu, a iznos od 105 milijuna kuna za isplatu povlaštene fiksne dividende za vlasnike povlaštenih dionica. Također, iz zadržane dobiti za 2019. godini upotrijebit će se iznos od 75,5 milijuna kuna za isplatu redovne dividende.

Temeljem toga dividenda će iznositi po redovnoj dionici 84,3 kuna, a po povlaštenoj 84,55 kuna. Pravo na isplatu imat će dioničari koji će biti upisani kao vlasnici sedam dana nakon donošenja odluke o isplati diidende, navodi se u pozivu.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Vira, za 3,45 posto, na 30 kuna, odk je najveća gubitnica bila dionica Jadroplova, s padom cijene za 6,67 posto, na 56 kuna.

Ukupno se danas na ZSE trgovalo s 38 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 21 pala, a 5 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Viro, Plava laguna, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE