GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dionice Janafa uzletjele na najvišu razinu od 2010.

Zagrebačka burza: Dionice Janafa uzletjele na najvišu razinu od 2010.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi bilježili tek blage promjene, uz različite predznake, a među dobitnicama se ističu dionice Janafa i Jadroplova.

Crobex indeks u srijedu je ojačao 0,02 posto, na 2.078 bodova, dok je Crobex10 blago oslabio, za 0,01 posto, na 1.236 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 1,91 posto, dok je jedino pao Crobexnutris, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,4 milijuna kuna, što je za 1,2 milijuna više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 6,13 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 32,2 kune

Po likvidnosti slijedi dionica Končar EI, kojom je ostvareno 363 tisuće kuna prometa, a cijena joj je pritom porasla za 1,08 posto, na 935 kuna.

Među likvidnijima, najveći rast cijene ostvarila je dionica Jadranskog naftovoda (Janaf) za 14,17 posto, na 6.850 kuna. Cijena te dionice tako je na najvišoj razini još od 2010. godine, tj. do kada se mogu pratiti podaci na webu ZSE-a.

Rast njezine cijene uslijedio je nakon što su jučer čelnici država članica EU-a postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

Premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za 30 posto u roku od 20 do 30 dana, i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura.

Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

Znatno je porasla i cijena dionice Jadroplova, za 10,85 posto, na 71,5 kuna.

Ta splitska brodarska tvrtka priopćila je da je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina, koji je u izgradnji u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine. Dogovorena je kupoprodajna cijena od 25,15 milijuna dolara.

Istodobno, ta je kompanija dogovorila trogodišnji najam broda s opcijskim produljenjem za još dvije godine, uz mogućnost povećanja dnevnog najma zbog prilagodbe prostu cijena, zaključuje se u priopćenju.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Tehnike, za 18,24 posto, na 130 kuna.

Od važnijih objava, Kraš je sazvao glavnu skupštinu dioničara za 14. srpnja, na kojoj će dioničari, između ostalog odlučivati od isplati dividende u visini od 10 kuna po dionici.

Kraš Grupa je lani ostvarila 20 milijuna kuna dobiti, od čega se predlaže isplata 10 kuna dividende po dionici, a ostatak staviti u zadržanu dobit. Datum od kada se trguje tom dionicom bez prava na isplatu dividende je 18. srpnja.

Cijena dionice Kraša stagnirala je na 760 kuna.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 12 pala, a 17 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Janaf, Jadroplov, Končar EI, Kraš
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi blago pali, prekinuvši time višednevni uspon, uz nešto veći promet nego dan ranije, što se ponajviše zahvaljuje trgovanju dionicama HT-a i Ericssona Nikole Tesle.
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
NELOGIČNO
Turska snizila kamatne stope unatoč tome što inflacija iznosi čak 80 posto
ANKARA - Centralna banka Turske je snizila kamatnu stopu, usprkos tome što inflacija u ovoj državi iznosi čak 80 posto.
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
DOKUP
Zagrebačka burza dosegnula 30 posto vlasništva u Makedonskoj burzi
ZAGREB - Zagrebačka burza stekla je dodatnih 5,23 posto udjela u Makedonskoj burzi, čime je svoj vlasnički udio u ovoj burzi povećala na 29,98 posto.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, inflacija je glavna briga
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa ulagači nisu skloni riziku, pa su burzovni indeksi na putu gubitaka u ovom tjednu.
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE