GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili manji dio gubitaka

Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili manji dio gubitaka
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi bili na dobitku otprilike 6 posto, djelomično se oporavivši nakon jučerašnjih gubitaka koji su premašili 10 posto, međutim na tjednoj razini ponovno su pali, već treći tjedan zaredom, i to za gotovo 17 posto.

CROBEDX je bio je petak na dobitku 5,78 posto, na 1.512 bodova, a CROBEX10 za 6,04 posto, na 902 boda. I svi sektorski idneksi danas su bili u plusu, a najviše građevinski, za 8,26 posto.

Glavni dionički indeksi nadoknadili su tako dio jučerašnjih gubitaka, kada su u prvim minutama trgovanja potonuli za više od 10 posto, na najniže razine u 11 godina. Zagrebačka burza zbog toga je jučer prvo obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hanfa odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana.

S jučerašnjim padom, od početka tjedna Crobexi su na gubitku za 16,9 posto, pa je s burze izbrisano oko 13,8 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

U petak ujutro trgovanje je nastavljeno, a indeksi su tijekom dana bili u plusu i za 7,5 posto. Njihov današnji oporavak zahvaljuje se ponajviše oporavku cijena dionica na europskim burzama, nakon jučerašnjeg rekordnoga pada, jer se ulagači nadaju da će mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažiti udar pandemije koronavirusa na gospodarstva.

I dok su tijekom dana najvažniji europski indeksi bili u plusu i za više od 8 posto, njihovi dobitci poslijepodne su se počeli topiti. Oko 16,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u plusu 1,29 posto, frankfurtski DAX za 0,9 posto, londonski Ftse indeks za 1,6 posto, a pariški CAC za 2,2 posto.

Na Zagrebačkoj je burzi redovni promet dionicama dosegnuo je 52,9 milijuna kuna, dok je blok transakcijama ostvareno još gotovo 53 milijuna kuna. Pritom je redovnom dionicom Adrisa ostvareno 35 milijuna kuna, dionicom Valamar Rivijere 8,5 milijuna, Podravke 3,35 milijuna, Končara EI 3,23 milijuna te Arena Hospitality grupe 2,86 milijuna kuna.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 9,24 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 3,73 posto, na 153 kune.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 8,3 milijuna kuna i skokom cijene za 10,68 posto, na 22,8 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, čija je cijena skočila 16,56 posto, na 373 kune pa je tako bila najveća dobitnica među likvidnijima. Njome je ostvareno 6,83 milijuna kuna prometa.

Među dobitnicama ističu se još i dionice Saponije, koje su poskupjele 14,43 posto, na 222 kune, Optima telekoma, za 13,33 posto, na 5,1 kunu, Arena Hospitality grupe, za 12,5 posto, na 234 kune, a toliko je poskupjela i dionica Petrokemije, na 54 kune.

Istodobno, među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Končara EI, s padom cijene za 6,93 posto, na 473 kune.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s 58 dionica, pri čemu je njih 31 ostvarilo skok cijene u odnosu na prethodni dan, a 15 pad, dok 12 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Podravka, Saponia, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE