GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi pali, brodari u plusu

Zagrebačka burza: Indeksi pali, brodari u plusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su pali za nešto više od 0,4 odnosno 0,3 posto, a jedina s milijunskim prometom bila je dionica Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF).

Nakon tri dana rasta, Crobex indeks je pao za 0,43 posto, na 1.963,58 bodova.

Crobex10, pak, u minusu je drugi dan zaredom, danas za 0,34 posto, na 1.207,63 boda.

I većina je sektorskih indeksa u minusu, pri čemu su za više od jedan posto pali indeksi industrijskog (1,07 posto) i građevinskog sektora (1,35 posto), dok su porasli tek indeksi prehrambenog i transportnog sektora, i to za 0,23 odnosno 0,31 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,1 milijun kuna, što je za oko 700 tisuća kuna manje nego jučer.

I danas je najveći promet imala dionica SZAIF-a, 3,1 milijun kuna, uz rast cijene za 1,80 posto, na 22,60 kuna.

Tako već drugi dan zaredom dionica toga fonda ima promet veći od tri milijuna kuna, a danas je objavljeno da je jučer sam SZAIF kupio 135.316 dionica, po cijeni od 22,20 kuna, čime je stekao 4,44 posto temeljnog kapitala. Te su dionice stečene temeljem odluke glavne skupštine od 12. srpnja 2018. godine, kojom je skupština ovlastila Upravu da stječe vlasite dionice tijekom razdoblja od pet godina od odluke skupštine. SZAIF nakon jučerašnje transakcije u trezoru ima 4,44 posto dionica, navodi se u obavijesti o jučerašnjoj burzovnoj transakciji.

Više od pola milijuna kuna prometa danas je imala dionica Atlantske plovidbe, 879,5 tisuća kuna. S rastom cijene za 1,65 posto, na 430 kuna, dionica Atlantske predvodi likvidnije dobitnice.

Uz niže promete, još su neke brodarske dionice trgovanje zaključile s osjetnijim rastom cijene - Alpha Adriatica za 1,09 posto, na 93 kune, Jadroagenta za 1,33 posto, na 1.520 kuna, Jadrplova, za 3,11 posto, na 46,40 kuna.

Ipak, najviše je porasla cijena dionici Vira, za 7,78 posto, na 36 kuna.

Među likvidnijim dionicama, veći pad cijene bilježe dionice Saponie, za 1,44 posto, na 685 kuna, te Valamar Riviere, za 2,33 posto, na 29,30 kuna.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Magme, čija je cijena snižena za 31,43 posto, na 24 lipe, ali uz promet od tek 966 kuna.

Danas se na Burzi trgovalo s ukupno 43 dionice, pri čemu je cijena 21 dionice pala, njih 14 ostala nepromijenjena, a porasla je cijena tek 8 dionica.

Tagovi: Zagrebačka burza, Slavonski ZAIF, CROBEX, CROBEX10, Institut IGH, kompanija Ina, Tankerska Next Generation, Atlantska plovidba, Optima Telekom, Hrvatska poštanska banka, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE