GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi u plusu, Optima telekom u fokusu

Zagrebačka burza: Indeksi u plusu, Optima telekom u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 17:20
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su porasli za oko 0,2 posto, dok je najveći promet i rast cijene imala dionica Optima telekoma, nakon što je krajem prošloga tjedna objavljeno da HT i Zagrebačka banka većinski udio u Optimi prodaju Telemahu Hrvatska, koji je u vlasništvu United grupe.

Nakon pada zadnja dva dana prošloga tjedna, Crobex je ovaj tjedna počeo rastom za 0,22 posto, na 1.958,38 bodova.

Crobex10 je porastao za 0,17 posto, na 1.210,65 bodova.

Među sektorskim indeksima najveći rast bilježi indeks industrijskog sektora, za 3,10 posto, dok su za više od dva posto pali indeksi građevinskog i transportnog sektora, za 2,50 odnosno 2,04 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, što je za oko 200 tisuća kuna više nego u petak.

Jedina s milijunskim prometom, 1,5 milijuna kuna, bila je dionica Optima telekoma, koja je i najveća dobitnica s rastom cijene za 18,12 posto, na 5,02 kune.

Po završetku trgovanja u petak je objavljeno da su HT i Zagrebačka banka s tvrtkom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena na 639 milijuna kuna.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine.

Iz United grupe, vlasnika Telemacha, priopćili su, pak, da će nakon pribavljanja regulatornih odobrenja podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

Više od pola milijuna kuna prometa prikupila je danas još samo dionica Valamar Riviere, 652,5 tisuća kuna. Cijena dionici Valamara je u minusu od 0,68 posto, na 29 kuna.

Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za gotovo 398 tisuća kuna, a zadnja joj cijena stagnira na 435 kuna.

Nepromijenjena je ostala i cijena dionicama HT-a, na 190,50 kuna, uz promet od 298,4 tisuće kuna.

Među trgovanijim dionicama najveći je pad cijene, za 4,70 posto, na 111,50 kuna, imala dionica Instituta IGH. Promet tom dionicom iznosio je 287,8 tisuća kuna.

Uz promete veće od sto tisuća kuna, cjenovne su minuse ubilježile i dionice Atlantske plovidbe, za 0,49 posto, na 410 kuna, te Končar Elektroindustrije, za 0,67 posto, na 745 kuna.

Ipak, među osam dionica koje su današnje trgovanje zaključile s padom cijene, najviše je pala cijena dionicama Luke Rijeka, za 5,63 posto, na 26,80 kuna, a gubitnica je i dionica Luke Ploče, s padom cijene za 4,35 posto, na 440 kuna. No, prometi tim dionicama bili su skromni, dionicama Luke Rijeka 27,7 tisuća kuna, a Luke Ploče 13,3 tisuće kuna.

Među trgovanijim dionicama veći je rast cijene imala dionica AD Plastika, za 2,37 posto, na 194,50 kuna, dok su uz skromnije promete dvoznamenkaste poraste zabilježile dionice Đuro Đaković grupe za 14,43 posto na 3,49 kuna, te Varteksa, za 17,24 posto, na 8,50 kuna. I dok je dionicama AD Plastika ostvaren promet od 222 tisuće kuna, dionica Đure Đaković grupe je protrgovano za 17,2 tisuće kuna, a Varteksa za tek 604 kune.

Inače, danas se trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, njih 12 se nije mijenjala, a cijena osam dionica je pala.

Od objava na Burzi, Dalekovod je danas izvijestio da je, temeljem odluke Trgovačkog suda u Zagrebu, provedeno i u sudski registar upisano pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala, a sukadno odlukama skupštine s kraja lipnja.

Tako je temeljni kapital najprije smanjen za 50 kuna, na 247,19 milijuna kuna, a potom za iznos od 244,72 milijuna kuna, na 2,47 milijuna kuna.

"Temeljni kapital smanjen je radi djelomičnog pokrića gubitka društva ostvarenih u prethodnim razdobljima do (uključivo) 31. prosinca 2020. godine, i to nakon što su za pokriće gubitaka društva potrošene sve rezerve propisane člankom 349. stavkom 2. Zakona o trgovačkim društvima", naveli su iz Dalekovoda, uz najavu da će smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica provesti Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD), a prije toga će kompanija izvijestiti o načinu i točnom vremenu provedbe tih korporativnih akcija.

Naime, dioničari Dalekovoda su na skupštini održanoj 30. lipnja donijeli odluke o smanjenju temeljnog kapitala s 247,19 na 2,47 milijuna kuna, i to spajanjem sto u jednu dionicu, te potom povećanju kapitala za najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna, a za sudjelovanje u toj dokapitalizaciji već ranije su zajedničku uvjetovanu ponudu dali Construction Line i Končar Elektroindustrija.

Dionicama Dalekovoda danas se nije trgovalo.

Tagovi: ZSE, Crobex, dionice, Optima telekom
PROČITAJ I OVO
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE