GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Institut IGH dobitnik dana, indeksi pali

Zagrebačka burza: Institut IGH dobitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 17:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su ponovno pali, drugi dan zaredom, uz pojačani promet, dok je u fokusu investitora bio podatak o padu BDP-a u drugom tromjesečju za 15,1 posto.

Crobex indeks oslabio je 0,6 posto, na 1.606 boda, a Crobex 10 za 0,51 posto, na 993 boda.

Unatoč tome, oba su indeksa ostvarila tjedne dobitke - Crobex je tjedan završio u plusu od 0,47, a Crobex10 od 0,55 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 0,57 posto, dok je najviše ojačao građevinski, za 4,19 posto.

U fokusu ulagača danas je bilo izvješće Državnog zavoda za statistiku o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

To je bio i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize. Ujedno, to je i više od očekivanja analitičara. Naime, šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjoj razini.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 15 milijuna kuna, što je oko 9,5 milijuna kuna više nego dan prije.

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,3 posto, na 166 kuna.

Slijedi dionica Instituta IGH, sa 1,62 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 18,7 posto, na 146 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. Razloge ovakvom skoku pripisujemo informaciji koju je danas objavio SEEbiz.

Daleko najveći porast cijene ostvarila je dionica Tehnike, više od 29 posto, na 168 kuna, no uz promet od svega 22,5 tisuća kuna.

Uz HT, u fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 1,6 milijuna kuna. Pritom je poskupjela 1,58 posto, na 386 kuna.

Dionicom Atlantic grupe ostvareno je 1,4 milijuna kuna, uz pad cijene za 2,36 posto, na 1.240 kuna. Milijunski promet imala je još i dionica Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je pritom oslabila 2,31 posto, na 1.270 kuna.

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je dionica Ingre, s padom cijene za 6,67 posto, na 8,4 kune.

Danas se na burzi trgovalo s ukupno 36 dionice, od čega je njih 15 trgovanje zaključilo s rastom cijene, 15 s padom, a cijena 6 dionica nije se promijenila.

Tagovi: Zagrebačka burza, Institut IGH, Adris Grupa, Tehnika, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE