GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.

Crobex indeks u petak je potonuo 1,86 posto, na 2.164 boda, oslabivši drugi dan zaredom. Zbog oštre današnje korekcije, i na tjednoj razini završio je s gubitkom i to u visini od 0,31 posto, čime je prekinuo 8-tjedni pozitivni niz.

Crobex10 pao je u petak 1,3 posto, na 1.323 boda, no na tjednoj razini uspio je ostvariti blagi rast od 0,23 posto.

Svi sektorski indeksi u petak su potonuli, a pritom najviše građevinski, za 4,12 posto.

Redovni promet dionicama premašio je 16 milijuna kuna, što je oko 3,2 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini d 2,85 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 185 kuna.

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka izvijestili su da su u petak zaključili transakciju prodaje 54,31 posto dionica Optima Telekoma društvu Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe.

"Budući da je Telemach od potpisa ugovora o kupoprodaji dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su ispunjeni i svi ostali uvjeti za zaključenje transakcije, HT i Zagrebačka banka u petak su potpisali ugovor o prijenosu dionica na Telemach kojim je HT holding, društvo u potpunom vlasništvu HT-a, prenio 17,41 posto dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,9 posto dionica Optime na Telemach Hrvatska, koji time stječe ukupno 54,31 posto dionica Optime", objavili su iz HT-a.

Ugovorom o prodaji definirana je ukupna cijena Optima Telekoma u visini od 639 milijuna kuna.

Dionica Optima Telekoma poskupjela je 2,38 posto, na 5,18 kuna, uz 417 tisuća kuna prometa. Bila je tako među likvidnijima najveća dobitnica.

Dionica Zagrebačke banke, pak, pojeftinila je 2,94 posto, na 66 kuna, uz promet od 291 tisuću kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,96 milijuna kuna i padom cijene za 1,71 posto, na 34,4 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica HPB-a, kojom je protrgovano 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 5,45 posto, na 780 kuna, te je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Milijunski promet bio je ostvaren još i dionicom Podravke, u visini od 1,43 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala u odnosu na dan ranije, na 696 kuna.

Od burzovnih vijesti, Atlantic Grupa izvijestila je u petak da će uslijed boljih od očekivanih prodajnih rezultata u zadnja dva mjeseca 2021. godine ukupan rast prihoda od prodaje za 2021. godinu iznositi oko 8,5 posto, dok će organski rast prihoda premašiti 9 posto u odnosu na 2020. godinu. Time je revidirala naviše prethodna očekivanja, sadržana u rezultatima za prvih devet mjeseci lani.

Ta dionica zabilježila je pad cijene za 3,11 posto, na 1.870 kuna, a njome je ostvareno 789 tisuća kuna prometa.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 46 dionica, pri čemu je cijena njih svega 5 porasla, a 28 pala, dok je 13 stagnirala.

Na svjetskim burzama vlada nesigurnost jer se uskoro u SAD-u i mnogim drugim zemljama očekuje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila visoka inflacija. Paneuropski Stoxx 600 završio je trgovanje u petak s minusom od 2,16 posto, na 472,9 boda, pri čemu su i svi najvažniji regionalni indeksi potonuli, a najviše frankfurtski DAX, za 2,37 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Atlantska plovidba, Koka, Podravka, Končar EI, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
Hrvatskoj bolno nedostaje veliki broj turističkih radnika. Evo što bi država trebala poduzeti
MANJAK RADNIKA
Hrvatskoj bolno nedostaje veliki broj turističkih radnika. Evo što bi država trebala poduzeti
ZAGREB - Hrvatska se iznova sudara s klasičnim problemom uoči svake turističke sezone, ali za nedostatak radne snage najmanje su krivi oni koji odlaze iz države u potrazi za većom plaćom.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
ZAGREB - Skroman promet i blagi rast indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u kojemu nije bilo dionica s prometom većim od milijun kuna.
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
BENEFITI
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
OPATIJA – Uvođenje eura kao valute odlična je prilika za financijsku industriju. Iako će biti poteškoća i izazova, to je put kojim moramo ići na dobrobit svih. Zaključeno je to na okruglome stolu o učincima uvođenja eura na financijski sustav i korisnike usluga koji se održao na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE