GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Rast indeksa, Podravka u fokusu

Zagrebačka burza: Rast indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 17:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak se, uz pozitivno raspoloženje investitora, CROBEX vratio u zeleni teritorij, nakon jednog dana pada.

Ojačao je 0,7 posto, slično kao njegova šira inačica CROBEXplus (točnije 0,8 posto), dok je CROBEX10 upisao rast od čak 1,35 posto. Sektorski indeksi su imali nešto mješovitije izvedbe, od čega su se dva zadržala u zelenom, a tri poskliznula u crveni teritorij. Transportni sektor je imao najveći rast od skoro 3 posto a građevinski sektor je imao najveći pad od 1,9 posto.

Ukupni dionički promet je bio nešto viši nego dan ranije, s 1,3 milijuna eura. Podravka je ponovno ovaj tjedana osvojila titulu najlikvidnije dionice i to s čak 482 tisuće eura prometa, pri čemu je ojačala 4,9 posto i zaključila na 149 eura te tako vratila izgubljeno protekla dva tjedna. HT se četvrti dan ovaj tjedan našao među najlikvidnijim izdanjima s 265 tisuća eura prometa, zadržavajući i dalje istu cijenu od 26,6 eura. Ericsson Nikola Tesla je još jedno izdanje koje je danas prikupilo više od 100 tisuća eura, točnije, samo 700 eura iznad toga, no uz pad vrijednosti od 0,5 posto.

Nakon što je u srijedu Lošinjska Plovidba odnijela titulu gubitnika dana, u četvrtak se dogodio obrat sa skokom od 20 posto, što joj je pak priskrbilo titulu dobitnika dana. Dobar dan su, osim spomenute Podravke, imali i Jadroplov s dobitkom od 8,75 posto te Meritus Ulaganja s plusom od 5 posto. S druge pak strane, loš dan su, među likvidnijim izdanjima, imali Medora Hoteli s padom od 8,2 posto, Ingra s minusom od 3,85 posto te Agram banka s gubitkom od 2,7 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE