GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Nakon pada zadnja dva dana prošloga tjedna, Crobex indeks na početku ovoga bilježi pozitivan predznak, porast za 0,12 posto, na 1.620,71 bod.

Crobex10, pak, nastavlja negativan niz treći trgovinski dan zaredom, danas za blagih 0,06 posto, na 1.011,11 bodova.

Mještovita su kretanja bilježili i sektorski indeksi pa je tako najveći porast zabilježio indeks građevinskog sektora, za 1,69 posto, dok je snažnije pao indeks prehrambenog sektora, za 2,39 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 3,56 milijuna kuna, što je za oko 4,3 milijuna manje nego u petak.

U takvim je uvjetima najtrgovanija bila povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 976 tisuća kuna, uz pad cijene za 0,80 posto, na 370 kuna.

Veća je likvidnija dobitnica, pak, dionica Dalekovoda s rastom cijene za 3,62 posto, na 7,44 kune, a njome je ostvaren promet od 455,5 tisuća kuna.

Po prometu, koji je iznosio 314,1 tisuću kuna, slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena u plusu od 1,15 posto, na 176,50 kuna.

Padu indeksa prehrambenog sektora, pak, najviše su pridonijeli cjenovni minusi dionica Podravke, za 0,67 posto, na 447 kuna, te Altantic grupe, za 1,60 posto, na 1.230 kuna. Promet dionicama Podravke iznosio je 236 tisuća kuna, a Atlantica 233 tisuće kuna.

Još su tek tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, AD plastika 223 tisuće kuna, Valamar Riviere nešto manje od 200 tisuća kuna, a Privredne banke Zagreb 162 tisuće kuna. Pritom su sve tri zabilježile rast cijene, AD Plastika za 1,15 posto, na 131,50 kuna, Valamara za 1,26 posto, na 24,10 kuna, a PBZ-a za 0,68 posto, na 735 kuna.

Uz skromnije promete, koji su se kretali od 2,3 do 6,4 tisuće kuna, dvoznamenkaste su poraste cijene zabilježile tri dionice, Solarisa, za 10,53 posto, na 420 kuna, Hotela Haludovo Malinska za 11,46 posto, na 3,50 kuna, te Karlovačke banke za 13,38 posto, na 80,50 kuna.

Nasuprot tomu najveća je gubitnica dionica Podravke banke s padom cijene za 13,81 posto, na 181 kunu, no protrgovane su tek četiri dionice te banke i tako ostvaren promet od tek 724 kune.

Osjetnije je, za 6,96 posto, na 53,50 kuna, pala cijena dionicama Vira, uz promet nešto veći od 83 tisuće kuna.

Viro je u danas putem Burze izvijestio da su računi Viro tvornice šećera, njegove tvrtke kćeri Sladorane te Slavonije Županja, društva kćeri Sladorane, blokirani. Račune je blokirala Erste&Steiermaerkische bank na temelju potraživanja koje ta banka ima temeljem ugovora o kratkoročnom limitu za garancije i akreditive od 6. travnja 2018. godine, i to temeljem zadužnica koje posjeduje banka, obrazložili su iz Vira, uz napomenu da će o točnom iznosu blokade obavijestiti nakon što pribave relevantne podatke od Financijske agencije.

Inače, Viro je sredinom mjeseca izvijestio da mu je račun blokirala belgijska tvrtka SESVanderHave, a temeljem rješenja kojim je određena prethodna mjera radi osiguranja novčane tražbine tog vodećeg svjetskog igrača u sektoru sjemena šećerne repe. Iznos te blokade je 1,47 milijuna kuna, izvijestili su iz Vira 16. rujna, a od tada nije bilo obavijesti da je račun deblokiran.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Viro, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Podravka, Atlantic Grupa, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE