GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Nakon pada zadnja dva dana prošloga tjedna, Crobex indeks na početku ovoga bilježi pozitivan predznak, porast za 0,12 posto, na 1.620,71 bod.

Crobex10, pak, nastavlja negativan niz treći trgovinski dan zaredom, danas za blagih 0,06 posto, na 1.011,11 bodova.

Mještovita su kretanja bilježili i sektorski indeksi pa je tako najveći porast zabilježio indeks građevinskog sektora, za 1,69 posto, dok je snažnije pao indeks prehrambenog sektora, za 2,39 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 3,56 milijuna kuna, što je za oko 4,3 milijuna manje nego u petak.

U takvim je uvjetima najtrgovanija bila povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 976 tisuća kuna, uz pad cijene za 0,80 posto, na 370 kuna.

Veća je likvidnija dobitnica, pak, dionica Dalekovoda s rastom cijene za 3,62 posto, na 7,44 kune, a njome je ostvaren promet od 455,5 tisuća kuna.

Po prometu, koji je iznosio 314,1 tisuću kuna, slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena u plusu od 1,15 posto, na 176,50 kuna.

Padu indeksa prehrambenog sektora, pak, najviše su pridonijeli cjenovni minusi dionica Podravke, za 0,67 posto, na 447 kuna, te Altantic grupe, za 1,60 posto, na 1.230 kuna. Promet dionicama Podravke iznosio je 236 tisuća kuna, a Atlantica 233 tisuće kuna.

Još su tek tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, AD plastika 223 tisuće kuna, Valamar Riviere nešto manje od 200 tisuća kuna, a Privredne banke Zagreb 162 tisuće kuna. Pritom su sve tri zabilježile rast cijene, AD Plastika za 1,15 posto, na 131,50 kuna, Valamara za 1,26 posto, na 24,10 kuna, a PBZ-a za 0,68 posto, na 735 kuna.

Uz skromnije promete, koji su se kretali od 2,3 do 6,4 tisuće kuna, dvoznamenkaste su poraste cijene zabilježile tri dionice, Solarisa, za 10,53 posto, na 420 kuna, Hotela Haludovo Malinska za 11,46 posto, na 3,50 kuna, te Karlovačke banke za 13,38 posto, na 80,50 kuna.

Nasuprot tomu najveća je gubitnica dionica Podravke banke s padom cijene za 13,81 posto, na 181 kunu, no protrgovane su tek četiri dionice te banke i tako ostvaren promet od tek 724 kune.

Osjetnije je, za 6,96 posto, na 53,50 kuna, pala cijena dionicama Vira, uz promet nešto veći od 83 tisuće kuna.

Viro je u danas putem Burze izvijestio da su računi Viro tvornice šećera, njegove tvrtke kćeri Sladorane te Slavonije Županja, društva kćeri Sladorane, blokirani. Račune je blokirala Erste&Steiermaerkische bank na temelju potraživanja koje ta banka ima temeljem ugovora o kratkoročnom limitu za garancije i akreditive od 6. travnja 2018. godine, i to temeljem zadužnica koje posjeduje banka, obrazložili su iz Vira, uz napomenu da će o točnom iznosu blokade obavijestiti nakon što pribave relevantne podatke od Financijske agencije.

Inače, Viro je sredinom mjeseca izvijestio da mu je račun blokirala belgijska tvrtka SESVanderHave, a temeljem rješenja kojim je određena prethodna mjera radi osiguranja novčane tražbine tog vodećeg svjetskog igrača u sektoru sjemena šećerne repe. Iznos te blokade je 1,47 milijuna kuna, izvijestili su iz Vira 16. rujna, a od tada nije bilo obavijesti da je račun deblokiran.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Viro, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Podravka, Atlantic Grupa, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je sve manje vjerojatno da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora i jer se nastavlja širenje koronavirusa u Europi i dijelovima SAD-a.
Wall Street oštro pao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street oštro pao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa.
Sempiola Invest stigla do 10% vlasništva u Metalcu
DOKUP
Sempiola Invest stigla do 10% vlasništva u Metalcu
BEOGRAD - Kiparski investicioni fond Sempiola Invest Limited stigao je do vlasničkog udela u gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC) od deset odsto, objavljeno je danas na stranicama Beogradske berze
Veledrogerije: Sutra prekidamo isporuku lijekova za tri četvrtine bolnica
LIJEKOVI
Veledrogerije: Sutra prekidamo isporuku lijekova za tri četvrtine bolnica
ZAGREB - Tomislav Kulić, predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gostovao je večeras u Dnevniku N1 televizije.
Preporuka Hanfe društvima za osiguranje za bolju komunikaciju s klijentima
OSIGURANJA
Preporuka Hanfe društvima za osiguranje za bolju komunikaciju s klijentima

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uputila je u ponedjeljak društvima za osiguranje preporuku za unaprjeđenje njihovih poslovnih praksi oko komunikacije i informiranja korisnika usluga.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE