GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Span u fokusu, indeksi porasli treći uzastopni tjedan

Zagrebačka burza: Span u fokusu, indeksi porasli treći uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Treći uzastopni pozitivni tjedan na Zagrebačkoj burzi ujedno označava i odličan početak drugog kvartala nakon što su oba glavna indeksa u prvom tromjesečju ostvarila dvoznamenkasti rast.

U fokusu investitota bile su dionice Spana, dok se Zagrebačka banka zbog isteka prava na dividendu i Ericsson Nikola Tesla zbog razočaravajuće dividende bili na meti rasprodaje.

CROBEX je u tjednu ojačao 0,1 posto, na 2.255 bodova, a CROBEX10 za 1,1 posto, na 1.298 bodova. Oba indeksa ojačala su treći tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima prošloga je tjedna najviše porastao Crobexindustrija, za gotovo 5 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 2,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna eura, što je otprilike 400 tisuća više nego u tjednu ranije.

Najveći promet, 1,4 milijuna eura, ostvaren je dionicom Spana, kojoj je cijena porasla za 9,47 posto, na 57,80 eura. U četvrtak je cijena te dionice dosegnula novu rekordnu razinu od 58 eura za dionicu.

S prometom od oko 536 tisuća eura slijedila je dionica Zagrebačke banke, pri čemu joj je cijena potonula za 13,69 posto, na 10,5 eura te je bila najveća prošlotjedna gubitnica.

U srijedu je za tu dionicu nastupio ex-dividend date, odnosno od tada se njome trguje bez prava na isplatu dividende od 1,69 eura, pa joj je toga dana cijena korigirana za otprilike taj iznos.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 442 tisuće eura prometa. Cijena joj je porasla 1,3 posto, na 4,55 eura.

Znatniji promet imala je još i dionica Ericssona Nikole Tesle, 329 tisuća eura. Cijena joj je pala 2,2 posto, na 226 eura.

Uprava i Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle u četvrtak su predložili glavnoj skupštini odluku o isplati dividende od šest eura po dionici, što daje dividendni prinos od otprilike 2,7 posto. To je za 2,5 eura manja dividenda od one koja je dioničarima isplaćena prošle godine, a koja je iznosila 64 kune po dionici.

Među likvidnijma, najveće dobitnice bile su dionice AD Plastika, sa skokom cijene za 11,8 posto, na 15,6 eura, te FTB Turizma, za 10,8 posto, na 185 eura.


Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 55 dionica, pri čemu je cijena njih 31 porasla, 15 pala, a 11 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Zagrebačka banka, Span, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE