GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnici otkrivaju: Fed najavljuje blaža povećanja kamatnih stopa

Zapisnici otkrivaju: Fed najavljuje blaža povećanja kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 22:27
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi očekuju da će "uskoro" prijeći na manje povećanje kamata, prema zapisniku sa sastanka u studenom objavljenom u srijedu.

Neki su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog utjecaja povećanja stope na financijsku stabilnost i gospodarstvo.

Tržišta su uglavnom očekivala da će Fed smanjiti intenzitet pooštravanja svoje politike, a zapisnici su to potvrdili.

Dužnosnici Federalnih rezervi ranije ovog mjeseca složili su se da bi se manja povećanja kamatnih stopa trebala dogoditi čim procijene utjecaj politike na gospodarstvo, navodi se u zapisniku sa sastanka objavljenom u srijedu.

Odražavajući izjave koje je više dužnosnika dalo tijekom proteklih nekoliko tjedana, sažetak sastanka ukazao je na mala povećanja stopa koja dolaze. Tržišta uvelike očekuju da će se Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stopu smanjiti na povećanje od 0,5 postotnih bodova u prosincu, nakon četiri uzastopna povećanja od 0,75 postotnih bodova.

Iako su nagovijestili da predstoje manji pomaci, dužnosnici su rekli da još uvijek vide male znakove opadanja inflacije. Međutim, neki članovi odbora izrazili su zabrinutost zbog rizika za financijski sustav ako Fed nastavi ići naprijed istim agresivnim tempom.

"Znatna većina sudionika ocijenila je da bi usporavanje tempa povećanja vjerojatno uskoro bilo prikladno", navodi se u zapisniku. "Nesigurna kašnjenja i veličine povezane s učincima akcija monetarne politike na gospodarsku aktivnost i inflaciju bili su među navedenim razlozima zašto je takva procjena bila važna."

U zapisniku je navedeno da će manja povećanja kreatorima politike dati priliku da procijene učinak niza povećanja stopa. Sljedeća odluka središnje banke o kamatama je 14. prosinca.

U sažetku je navedeno da je nekoliko članova naznačilo da bi "usporavanje tempa povećanja moglo smanjiti rizik od nestabilnosti u financijskom sustavu". Drugi su rekli da bi voljeli pričekati da ublaže tempo. Dužnosnici su rekli da vide ravnotežu rizika za gospodarstvo sada iskrivljenu prema dolje.

Tržišta su tražila naznake ne samo o tome kako bi sljedeće povećanje kamata moglo izgledati, već i o tome koliko daleko kreatori politike misle da će morati ići sljedeće godine kako bi postigli zadovoljavajući napredak u borbi protiv inflacije.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
ZAGREB . Jraj thedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi
Globalni turizam iduće se godine veaća na razhinu iz 2019.
POVRATAK
Globalni turizam iduće se godine veaća na razhinu iz 2019.
RIM - Svijetom je 2023., do kraja rujna, putovalo 975 milijuna turista ili 38 posto više nego u isto vrijeme 2022., a zbog snažne turističke potražnje i potrošnje, uvjetovane i porastom cijena, globalno će turizam do kraja 2023. dosegnuti 90 posto razine iz 2019. te se u 2024. vratiti na tu razinu, nove su procjene UNWTO-a.
Beogradska berza: BELEX15 stagnirao u novembru, Aerodrom najveći gubitnik
MESEČNI PREGLED BSE
Beogradska berza: BELEX15 stagnirao u novembru, Aerodrom najveći gubitnik
BEOGRAD- Domaće tržište akcija neznatno je poraslo tokom novembra, dok je ukupan promet bio najslabiji od marta, delimično i usled odsustva većeg trgovanja obveznicama.
Austrija uvela novu vinjetu, evo cijena
VINJETE
Austrija uvela novu vinjetu, evo cijena
BEČ - Austrijska vlada uvela je dodatnu jednodnevnu vinjetu za autoceste i brze ceste. Može ju se kupiti od danas, košta 8.60 eura i tijekom prosinca dolazi samo u digitalnom obliku. Od iduće godine jednodnevna vinjeta bit će dostupna za kupnju i kao naljepnica.
Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna
PAD
Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak burzovni indeksi blago pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog skoka cijena dionica u studenom, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE