GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto cijene zlata baš sada snažno rastu?

Zašto cijene zlata baš sada snažno rastu?
NEJASNOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 07:45
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Snažan skok zlata do rekordne vrijednosti može se činiti lako objašnjivim, s obzirom na nestabilnu geopolitičku klimu i mutne izglede za globalno gospodarstvo.

Plemeniti metal se smatra "sigurnim utočištem", a općenito je mišljenje da bi cijene poluga trebale porasti kada kamatne stope padnu - što mnogi ulagači očekuju da će se dogoditi kasnije ove godine.

Pa ipak. Pogledajte pobliže i daleko je od jasnog: zašto zlato odjednom raste upravo sada?

Nakon trgovanja u prilično stabilnom rasponu mjesecima, poluga je počela rasti početkom ožujka. Od tada je porastao 14% i za sobom ostavio niz dnevnih rekorda. Ali geopolitičke napetosti bile su visoke već mjesecima, čak i godinama, i ako ništa drugo, izgledi za vrijeme smanjenja stopa od strane Federalnih rezervi postali su mutniji posljednjih tjedana. Dakle, što se promijenilo?

Iskusni rukovoditelji i analitičari Bloombergu su ponudili vrlo različite odgovore na pitanje tko ili što je dovelo zlato do neviđenih visina: Je li središnja banka zabrinuta zbog uloge dolara kao ekonomskog oružja? Fondovi koji se klade da je zaokret Federalnih rezervi prema nižim kamatnim stopama neizbježan? Vojska algoritamskih trgovaca privučena zlatom samo zato što raste? Tvrdoglava inflacija i brige oko tvrdog prizemljenja? Slabljenje valuta? Nadolazeći izbori? Sve od navedenog?

Misterij je poslao insajdere u industriju da čačkaju kroz kanale goleme globalne trgovine koja se proteže kroz ročnice i fondove kojima se trguje na burzi od New Yorka do Šangaja do ogromnog prodajnog centra u Londonu i svjetske mreže trgovaca koji prodaju čokoladice, novčiće i nakit svima, posvuda.

Tko kupuje?

Prvo, jednostavan odgovor: posebice središnje banke, kao i velike institucije i trgovci koji se pripremaju za prijelaz na niže stope. Kineski potrošači zabrinuti su zbog pada prinosa na drugu imovinu i pada vrijednosti valute. Na platformi Reddit Inc., samoproglašeni "slagači" hvale se gomilanjem poluga i kovanica.

Ali te su skupine mjesecima bile dosljedna bikovska sila - ili godinama u slučaju središnjih banaka - i nije jasno zašto bi bilo koja od njih mogla kupovati s puno većim osjećajem straha, pohlepe ili ushićenja. Analitičari su naoružani boljim tržišnim podacima nego što su ikada imali, a ipak je kumulativni odgovor frustrirajuće nejasan: to su svi odjednom, a nitko posebno.

Što oni kupuju?

Jedna stvar koja je jasna također je zastrašujuća: investitori nisu kupovali fondove kojima se trguje na burzi, što je jedan od najlakših načina za stjecanje zlata. Stalan tok odljeva iz ETF-ova s potporom u zlatu sugerira da velika skupina propušta - ili unovčava.

“Ovo je jedan od najbizarnijih fenomena koje sam ikada vidio u prostoru ETF-a,” rekao je Nate Geraci, predsjednik ETF Storea. "Ono što je posebno zanimljivo je da je potražnja za zlatom bila vrlo jaka u drugim kanalima kao što su kupnje središnje banke i izravne kupnje od strane pojedinačnih i privatnih ulagača."

Stvaranje dobiti od strane dugoročnih investitora koji su kupili prije nekoliko godina je način na koji Citigroup Inc. objašnjava zašto su neto priljevi ETF-a bili izrazito slabi. Činjenica da stabilni i značajni odljevi nisu imali veći utjecaj na cijene također ukazuje na veliku potražnju za polugama koje su prodavali — a središnje banke bile bi prirodni kupci, prema Joeu Cavatoniju, koji nadzire World Gold ETF platforma Vijeća.

"Postoje drugi investitori koji kupuju fizičko zlato, tako da to ni na koji način nema utjecaja", rekao je u intervjuu. "Pogodite kamo ide: na OTC tržište, koje preuzimaju središnje banke."

Gdje kupuju?

Na većim terminskim i izvanberzanskim tržištima, aktivnost trgovanja naglo raste, signalizirajući da su uključeni uobičajeni institucionalni kupci — središnje banke, investicijske banke, mirovinski fondovi, državni imovinski fondovi. Opcijska aktivnost također raste, a postoje očekivanja da bi cijene poluga mogle još više porasti jer trgovci opcijama žure pokriti svoju izloženost.

Broj nepodmirenih ugovora u ročnicama u New Yorku raste, što je znak da su dugoročne oklade upravitelja novcem u porastu. Ali sveukupni obujam trgovanja nadmašio je broj otvorenih ugovora - nagovještavajući porast vrste frenetičnog dnevnog trgovanja algoritamskim fondovima.

Kada kupuju?

Uglavnom ponedjeljkom, srijedom i petkom. Tržište zlata poznato je kako je osjetljivo na promjene u američkim ekonomskim podacima, a to je postalo još istinitije otkako su cijene skočile početkom ožujka. Ključna ekonomska izdanja tih dana nude čitanja o snazi proizvodnje, radnim mjestima, BDP-u i inflaciji, a koncentrirani nalet kupnje koji se vidi nakon podataka daje snažan trag identiteta najutjecajnijih aktera.

Ali to je samo po sebi zbunjivalo analitičare, jer su nedavni podaci pristizali vruće, a ulagači na tržištima valuta i obveznica odgovarali su okladama da će središte Feda doći kasnije i biti pliće nego što se očekivalo prije nekoliko mjeseci.

U teoriji, to bi bilo negativno za zlato jer je visoke kamate erest ocjenjuje privlačnost poluga u odnosu na imovinu koja donosi prinos kao što su obveznice. Ulagači također guraju dolar, zbog čega je zlato postalo mnogo skuplje za kupce na tržištima s najvećim potrošačima: Kini i Indiji.

Zašto sada kupuju?

To je veliko pitanje. Očigledna rupa u priči u proteklih pet tjedana je da, iako se očekuje da će Fed ove godine početi snižavati stope – što bi trebalo pogodovati zlatu – mnogi investitori su zapravo postali manje uvjereni u tajming nego što su bili prije nekoliko mjeseci.

Jedna je mogućnost da se neki ulagači u zlato umjesto toga fokusiraju na mogućnost teškog prizemljenja američkog gospodarstva na temelju nedavnih podataka i žure kupiti poluge zbog njihove uloge utočišta.

Ta bi ideja također mogla pružiti objašnjenje za još jedno čudno kretanje na tržištu zlata posljednjih tjedana – odnos između pomno promatranog raspona cijene zlata i kamatnih stopa američkog Feda.

Postotni prinos između londonskog promptnog i tromjesečnog terminskog ugovora – koji ima tendenciju da prati kamatne stope zbog troškova skladištenja, financiranja i osiguranja zlata – posljednjih je tjedana napravio rijedak pad ispod stopa Fed-a, kako su promptne cijene skočile. Povijesno gledano, to se događa samo na trajnoj osnovi kada su stope ili niske ili se spremaju oštro sniziti.

Inverzija spreada može signalizirati da nervozni ulagači vape da se sada dočepaju spot zlata, kao zaštite od potencijalnih previranja.

Tagovi: zlato, cijene zlata, geopolitika, kamate, fed
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE