GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Jack Ma morao platiti ceh?

Zašto je Jack Ma morao platiti ceh?
KAŽNJEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 11:29
Autor: Siniša Malus
PEKING - Najbogatiji Kinez, Jack Ma, nedavno je bio izuzetno zauzet pripremama za najveću IPO (prvu javnu ponudu dionica) na svijetu.

Također je bio zauzet pripremama za najveću četverodnevnu ekstravaganciju u kupovini tvrtke Double Eleven Ltd. Alibaba Group Holding Ltd. Pa ipak, prije dva tjedna, na visokoprofesionalnom financijskom forumu u Šangaju, Ma je nekako pronašao vremena da prokomentira kineski bankarski sustav i time dirnuo u osinje gnijezdo.


U svom govoru, Ma, osim što je globalni bankarski sustav nazvao "klubom starijih osoba", rekao je da "sistemski rizik" nije problem u Kini. Najveći je kineski rizik da "nema financijski ekosustav", rekao je. Kineske banke su poput "zalagaonica" u kojima su kolateral i garancije čvrste valute.

“Kao što Kinezi vole reći, ako ste posudili 100.000 juana od banke, plašite se; ako posudite milijun juana, i vi i banka ste pomalo nervozni; ali ako uzmete zajam od milijardu juana, ne bojite se, to je banka ”, opisao je Ma.

Posljedice su stigle ovog tjedna. U ponedjeljak su glavni financijski nadzornici u Pekingu stavili poslovnog čovjeka pod hladan tuš. Peking je objavio nacrt pravila o internetskom mikrozajmu, koji postavlja strože kapitalne zahtjeve i operativna pravila za neka potrošačka poduzeća, uključujući Ant Group. Ali Ma je tek u utorak navečer doživio veliki šok.

Dva dana prije realizacije, Šangajska je burza obustavila uvrštavanje AntGroupa na svoju zvijezdu - kinesku verziju Nasdaq -a, navodeći kao razlog sjednicu od ponedjeljka i naknadne zakonske promjene. Ant je tada rekao da će također obustaviti IPO i u Hong Kongu. Vijest je u utorak pokrenula proklizavanje dionica Alibabe u New Yorku, dok su dionice drugih kineskih tvrtki kotiranih na američkom tržištu pale.

Ono što je Ma rekao možda je pomalo drsko. Ali bio je u pravu. Zapravo, malim poduzećima bilo je toliko teško dobiti bankovne zajmove u posljednjem desetljeću da vrlo pažljivo ulažu u budućnost. Primjerice, u trećem kvartalu ove godine, iako se kinesko gospodarstvo oporavilo i 86 posto od 300 manjih proizvođača postalo profitabilno, većina je ostala oprezna. Rekordnih 59 posto njihovih kapitalnih izdataka bilo je namijenjeno samo za "redovito održavanje", prema brokerskoj tvrtki CLSA.

Riječi koje je Jack Ma izgovorio snažno su odjeknule, ali ove fraze koje je koristio nisu njegov izum. Primjerice, birokrati u Narodnoj banci Kine i sami su koristili iste riječi. Pa zašto se mučiti s njim?

Je li moguće da je Ant previše unosan pa je postao meta? Ant prodajom dionica pokušava prikupiti najmanje 34,5 milijardi dolara. Međutim, regionalnim bankama još uvijek nedostaju rezerve kapitala.

Div zarađuje puno više od zajmodavaca, čuju se pritužbe iz komercijalnih banaka.

U svojoj je izjavi Šangajska burza kao jedan od razloga zašto Ant više ne ispunjava uvjete za uvrštenje navela promjenu regulatornog okruženja. Ali u stvarnosti se ništa nije promijenilo. Od 2017. nadzornici u Pekingu raspravljaju hoće li dopustiti internetskim mikrozajmodavcima usvajanje jednostavnog modela zajma ili će od njih zahtijevati da posluju drugačije. Ovaj novi nacrt pravila samo je nastavak rasprave.

Tagovi: Jack Ma, AntGroup, Alibaba, Narodna banka Kine, javna ponuda dionica, Šangajska burza
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE