GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto se kineski restorani, barovi i kafići najteže oporavljaju od krize?

Zašto se kineski restorani, barovi i kafići najteže oporavljaju od krize?
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2020 / 08:55
Autor: Matej Balen
CHONGQING – Iako su kretanja u Kini pozitivna, a trećina kineskih provincija je već korona-free, lokalne vlasti prema naputcima iz Pekinga nastavljaju održavati stroge mjere prevencije kako ne bi izbili novi epicentri zaraze.

I dok je 90% velikih državnih kompanija i industrijskih postrojenja pokrenula rad nakon produljenih praznika, isto se ne može reći sa srednja i manja poduzeća koja se sada bore sa smanjenom potražnjom, manjkom radnika i financijskim poteškoćama. Procjenjuje se da je tek polovica njih ponovno krenulo s radom, dok su mnogi već sada propali.

Velika državna poduzeća i industrijska postrojenja su imala prioritet u normalizaciji rada zaposlenika kako bi se ubrzao ekonomski oporavak. Srednja i manja poduzeća su, pak, i dalje na udaru preventivnih mjera pošto im lokalne vlasi onemogućavaju okupljanje većih skupina ljudi, a pri povratku zaposlenika iz drugih gradova se zahtjeva 14-dnevna karantena.

Ova mjera se posebno odnosi na restorane, barove, kafiće i različite vrste trening centara (jezične škole i slično) u kojima se uobičajeno skupljaju veće skupine klijenata. Vlada onemogućava njihov normalan rad jer procjenjuje da njihove djelatnosti nisu od primarnog značaja, a imaju visok rizik nekog novog potencijalnog širenja zaraze.

Mnoštvo restorana i kafića okrenuli su se online narudžbama, ali poslovanje im je izrazito ugroženo zbog smanjene potražnje, koja je pala i do 80 posto. Kako bi se nosili sa financijskim izdacima, većina njih je otpustila i do polovicu radnika, a preostalima smanjila plaću između 30 i 60 posto. U samim restoranima im nije dopušteno posluživanje hrane klijentima, već isključivo samo kuhanje i preuzimanje narudžbi.

Maleni uslužni biznisi zapošljavaju 200 milijuna Kineza u 80 milijuna različitih poslovnih subjekata diljem Kine, ali uz smanjenu potražnju i probleme sa zapošljavanjima, njihov oporavak bi mogao potrajati i mjesecima.

Tagovi: kineski restorani, kineski barovi, kinesko tržište, kineska ekonomija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE