GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto su ogorčeni europski poljoprivrednici?

Zašto su ogorčeni europski poljoprivrednici?
PRAVI RAZLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 11:24
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Prosvjedi europskih poljoprivednika su rezultat triju kriza, pandemije covida-19, klimatskih promjena i Green Deala.

Poljoprivrednici su na ulicama jer od država ili Europske komisije ne dobiva rješenja koja bi ih zaštitila.

Možda bi najpreciznije bilo reći da poljoprivrednike najviše smeta što nisu sudjelovali u kreiranju Zelenog dogovora (Green Deala), piše RTV Slovenije.

Osnovna plaćanja zajedničke poljoprivredne politike niža su i sve više vezana uz ispunjavanje ekoloških i klimatskih zahtjeva. Zeleni dogovor prisiljava poljoprivrednike da proizvode manje, obrađuju manje zemlje i imaju manje životinja.

Zalihe žitarica u Europskoj uniji pune su ukrajinskih žitarica i drugih usjeva koji ne mogu pronaći put s europskog tržišta, što obara cijene europskim poljoprivrednicima, ponajviše u Poljskoj i Mađarskoj, ali ne samo tamo, problem je svakim danom sve veći dan. Poljoprivrednici u Poljskoj blokiraju ceste i granične prijelaze.

"Rat će vjerojatno trajati dugo, situacija se vjerojatno neće popraviti još 2-3 godine i u ovom trenutku nemamo rješenja, nema potpore poljoprivrednicima, to sigurno nije dobro za europsku poljoprivredu. Problem je što prehrambeno-prerađivačka industrija više ne kupuje žitarice od farmera", kaže Agnieszka Maliszewska, potpredsjednica Europskog zadružnog saveza, jedne od najutjecajnijih interesnih grupa europskih farmera i direktorica Poljske mljekarske komore.

Kako kaže, to se odnosi na pitanje mladih poljoprivrednika koji ne znaju kakva ih budućnost čeka.

Koja rješenja zagovara najjača europska organizacija poljoprivrednika i zadruga Kopa Cogeci?

"Europska komisija trebala bi pripremiti nekakav financijski plan, financijske mehanizme koji će biti odgovor na krizu s kojom se europska poljoprivreda suočava", kaže Malizewska.

Poljoprivrednici u svim zemljama kažu da im je potrebna stabilnost kako bi mogli profitabilno poslovati.

Tagovi: poljoprivreda, Green Deal, Europska komisija, Poljska, zeleni
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE