GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zimska sezona na Kaninu još pod znakom pitanja

Zimska sezona na Kaninu još pod znakom pitanja
UPITNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U rujnu na Kaninu završava ljetna sezona, ove su godine izbrojali 23.000 posjetitelja. Do kraja mjeseca radit će i vikendom.

Ujedno se pripremaju i za zimsku sezonu, što će ovisiti o novom zakonu o Kaninu. U međuvremenu je nacrt zakona još u međuresornom usuglašavanju, moraju usuglasiti nekoliko primjedbi.

Kaninu je ove godine, čak iu ljetnoj sezoni, malo smetalo vrijeme. Zbog velikog broja kišnih i vjetrovitih dana, od 9. lipnja do 10. rujna izbrojali su 75 radnih dana i prevezli 23.000 putnika, dok ih je lani bilo 30.000, rekla je direktorica Manuela Božič Badalič.

Struktura ljetnih posjetitelja bila je slična kao i prethodnih godina. 90 posto gostiju dolazi iz inozemstva, domaći gosti su u manjini. Većina njih su šetači i planinari, ali prevoze i dosta biciklista, padobranaca i speleologa.


Do očekivanog kraja rujna Kanin će raditi i vikendom, od petka do nedjelje, a ujedno se pripremaju i za zimsku sezonu. Krenuli su s radovima na održavanju i pregledima, rekao je Božič Badalić.

Sudbina Kanina ovisit će prvenstveno o novom zakonu o Kaninu, jer Kanin nije dobio sredstva na prošlogodišnjem javnom natječaju za ulaganja u održivu transformaciju slovenskog turizma. Nacrt je već spreman.

Ministar gospodarstva Matjaž Han nedavno je rekao da je u međuresornoj koordinaciji stiglo dosta primjedbi koje će se pokušati uskladiti. Ujedno je istaknuo kako se za ovo jedino slovensko visoko skijalište mora pronaći rješenje.

Nakon razgovora s ministrom u ponedjeljak, predsjednik bovečkog općinskog povjerenstva za obnovu Kanine Danijel Krivec pojasnio je da prikupljene primjedbe prvo žele usuglasiti na sastanku s Ministarstvom gospodarstva i infrastrukture i vlasnikom skijališta. odmaralište, Općina Bovec. Sastanak je zakazan za idući tjedan, što bi bio korak naprijed kako bi prijedlog zakona mogao ići u daljnju proceduru ili na Vladu, dodao je.

Krajem godine ističe uporabna dozvola kružno-kabinske žičare, pa je Krivec upozorio da su doista već u popriličnoj vremenskoj škripci. Zakon bi trebao dobiti zeleno svjetlo prije zime, jer bi bilo i lakše produžiti radnu dozvolu za ovogodišnju zimsku sezonu. Kako je rekao Krivec, žele se sastati i s premijerom Robertom Golobom jer ne žele više komplikacija u nastavku procesa donošenja zakona.

O sudbini skijališta ovisi i budućnost zimskog turizma u Bovcu. Urška Radanovič, direktorica Hotela Kanin, rekla je da je obnova hotela odgođena za oko godinu dana, na proljeće 2025. Hotel je nedavno dobio 1,1 milijun eura na državnom natječaju za projekt cjelovite obnove, što hotel kasni - dijelom zbog neizvjesnosti oko žičare Kanina i skijališta, dijelom zbog visokih cijena građevinskih usluga, dodao je ravnatelj. Prema njezinim riječima, takav hotel se ne isplati obnavljati bez zimske sezone, a za zimsku sezonu neophodno je skijalište Kanina.

Općina Bovec ljetos je bila uspješna i na natječaju za sufinanciranje ulaganja u javnu i zajedničku turističku infrastrukturu i prirodne atrakcije Ministarstva gospodarstva, turizma i sporta, na kojem je dobila 180.000 eura za izgradnju dva dodatne ferate na Kaninu, a Jamarska zveza Slovenije trenutno obnavlja i vikendicu Petra Skalara na Kaninu koju je iznajmila na 12 godina.

Tagovi: Kanin, turizam, zimski turizam
PROČITAJ I OVO
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
KATASTROFA
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
OSIJEK - Rastu tenzije na istoku Slavonije zbog afričke svinjske kuge. Prazne se svinjci, a uzgajivači su na rubu živaca. Opaka bolest istjerala je na čistac i bolnu istinu.
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
CIJENE
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.
Azijska tržišta: Pad indeksa, brine situacija s onbeznicama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Pad indeksa, brine situacija s onbeznicama
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su pala nakon što su zabilježila određeni dobitak u srijedu jer su porast prinosa na državne obveznice i cijene nafte narušili raspoloženje ulagača na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE