GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato probilo razinu od 2.300 dolara

Zlato probilo razinu od 2.300 dolara
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Geopolitički i strukturni čimbenici postavili su zlato u poziciju da dosegne 2600 dolara za uncu u roku od godinu dana, prema jednom tržišnom veteranu.

Plemeniti metal je ove godine dosegnuo uzastopne rekordne vrijednosti, uključujući još jedan u četvrtak kada je promptno zlato probilo iznad 2300 dolara prije nego što je blago pojeftinilo. Rano u petak trgovalo se oko 2278 dolara po unci.

Razlozi koji stoje iza njegova uspona - i koliko više može ići u bliskom ili srednjoročnom razdoblju - vruće su teme među ulagačima, osobito budući da su dobici na burzi i dalje snažni.

Juerg Kiener, glavni investicijski direktor u Swiss Asia Capitalu, rekao je u srijedu za CNBC-jev “Street Signs Asia” da njegova analiza krivulje naprijed za zlato “izgleda fantastično”.

“Ako pogledate svoju krivulju unaprijed za godinu dana, to je oko 26 [2600 dolara]. Mislim da bismo mogli biti jako brzi dok uzimamo 23 [$2,300], ima dosta zadržane potražnje,” rekao je.

Dodao je da kolaps zaliha na tržištu zlata dovodi u opasnost "mnoge izvedene strukture".

“To vjerojatno dovodi u opasnost mnoge strukture koje su na tržištu igrajući zlato, jer [trgovci] možda neće moći pokriti [svoje kratke pozicije]. A ako kažem da je 26 za mene samo krivulja prema naprijed, u slučaju da dobijemo kratak stisak, brojke će ići puno više.”

Kratki stisak je kada cijena imovine naglo poraste, a oni s kratkim pozicijama — koji su se kladili na pad cijene — prisiljeni su kupiti imovinu kako bi spriječili nove gubitke, obično dodatno podižući cijenu.

Kiener je također naveo geopolitiku, prelazak na "multipolarni svijet" i promjenu međunarodne trgovinske strukture kao razloge za njegov nagonski raspoloženje u pogledu cijene zlata. Drugi je bio da vlade "tiskaju novac kao da sutra ne postoji", dodao je.

Na zlato se obično gleda kao na takozvano sigurno utočište, a također i kao potencijalnu zaštitu od inflacije.

Geopolitiku je nekoliko analitičara navelo kao temelj srednjoročnog rasta za zlato, usred ratova u Gazi i Ukrajini, nadolazećih izbora u SAD-u i mogućnosti recesije u velikim gospodarstvima. Drugi često citirani čimbenik je vjerojatnost smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a, od kojih se tri očekuju ove godine. Niži troškovi posudbe obično povećavaju privlačnost zlata jer se ulagači odmiču od imovine s fiksnim prihodom poput obveznica.

"Imamo ogroman tok plemenitih metala koji napuštaju Zapad", rekao je, dodajući da je došlo do "stvarnog pomaka" prema rastućoj potražnji za dragocjenim metalima u Aziji i šire u zemljama BRIC-a.

Tagovi: zlato, unca zlata, plemeniti metali, fed, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE