GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija

ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 12:29
Autor: SEEbiz
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.

Isti kapaciteti vezova u narednom periodu neće ostvariti značajniji rast prihoda od postojećih usluga. Ono što je prioritet, upravo zbog navedene činjenice, je ulaganje u srodne djelatnosti kako bi senastavio kontinuitet dobrih poslovnih rezultata, a navedeno ovisi o produženju trajanja ugovora o koncesiji.

Prioritetni cilj, prije daljnjih ulaganja, je produženje trajanja ugovora o koncesiji, a dok se ne riješi navedeno pitanja, ACI-ju preostaje održavanje marina kako bi se zadržala postojeća kvaliteta usluga. U prethodnim razdobljima ACI je implementirao niz novih rješenja za unaprjeđenje i razvoj postojećih i nekih novih usluga što je vidljivo iz CAPEX-a. U 2023. godini te u narednom periodu investicije su usmjerene na neophodna ulaganja radi održavanja kvalitete usluge, te je u izvještajnom razdoblju najviše uloženo u sigurnost plovila odnosno u sidrene
sustave.

Tijekom 2023. godine, u sustav je uloženo ukupno 2,8 milijuna eura, gotovo 5 milijuna eura manje uusporedbi sa 2022. godinom (31.12.2022.: 7,8 milijuna eura). Navedena ulaganja većim dijelom odnose se na uređenje marina Palmižana, Rab, Žut, Vodice, i Pula koje ukupnom CAPEX-u sudjeluju s 53%.

U prethodnom razdoblju, pokrenut je proces implementacije novih informacijskih sustava, a krajem 2023. godine, proces implementacije je završen te se očekuje da će u narednom razdoblju navedeno ulaganje doprinijeti poboljšanju produktivnosti poslovanja.

Poslovni rashodi porasli su za 4 milijuna eura ili 14% ponajprije kao posljedica rasta troškova plaća, troškova vanjskih usluga, te ostalih poslovnih rashoda. Troškovi plaća povećani su uslijed sklapanja aneksa kolektivnog ugovora kojim je povećana osnovna plaća te usklađivanja koeficijenata složenosti posla. Turistički sektor, tako i nautički, je posebno pogođen manjkom adekvatnog osoblja koji su izravni nosioci usluge koje određeno Društvo nudi. S obzirom na ostvarene rezultate prethodnih razdoblja te akumulirane dobiti, te s obzirom na činjenicu neisplativosti strateških investicija zbog trajanja koncesijskih ugovora, gdje većina istječe za 7 godina, ACI je koncem prethodne godine povećao plaće i materijalna prava svojih zaposlenika.

Uzevši u obzir, prethodne dvije godine pogođene i obilježene pandemijom kao i značajnog rasta inflacije koja je utjecala na životni standard, ACI je uložio sredstva upravo u ljudske resurse jer poslovanje marina počiva upravo na zaposlenicima

Tagovi: aci, marine, koncesija, capex, ebitda, pavić
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE