GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće

AD Plastik: Narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 08:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SOLIN - Kako pandemija koronvirusa jenjava tako se intenziviraju i aktivnosti niza hrvatskih industrijskih poduzeća. No, posljedice pandemije i obvezne mjere zaštite radnika koje su na snazi čine funkcioniranje industrije bitno drukčijim nego prije. Za industriju, barem u kratkom roku, nema povratka na uobičajeno poslovanje.

Nakon što su tvrtke koje su njegovi kupci, poput Revoza iz Novog Mesta, ponovno počele proizvoditi, AD Plastik prošli je tjedan također započeo proizvodnju.

- U ovom trenutku proizvodnja se odvija sa smanjenim kapacitetima u odnosu na pretkrizno razdoblje, a prema najavama kupaca, kapaciteti će se postupno povećavati. Za sada je u našoj zagrebačkoj tvornici dio zaposlenika vraćen na posao i jako su se dobro prilagodili novim uvjetima rada, koji podrazumijevaju prije svega upotrebu zaštitne opreme, učestalu dezinfekciju prostora i održavanje propisane distance. Proizvodnja je počela nesmetano i spremni smo se potpuno prilagoditi zahtjevima i kapacitetima kupaca - otkriva za Jutarnji list Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Od partnera AD Plastika, proizvodnju su najprije pokrenuli Hella, Revoz i Volkswagen u Europskoj uniji te AvtoVAZ i Renault u Rusiji. Prekjučer je Ford nastavio proizvodnju u Njemačkoj i Rumunjskoj, a upravo ju je pokrenuo i Fiat u Italiji, kao i Suzuki u Mađarskoj.

Sudeći prema najavama, uskoro će proizvodnju pokrenuti i ostali kupci.

- Njihove narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće. Svi će kupci za početak raditi smanjenim kapacitetima, a sukladno tome prilagodit će se i kapaciteti naših tvornica - kaže Došen.

Došen priznaje da ima još najava o pokretanju proizvodnje kupaca AD Plastika, ali dodaje da će konkretnije o tome moći govoriti u tjednima pred nama. Priznaje da se otprije sklopljeni ugovori nisu mijenjali niti su se otkazivali. Svi su kupci privremeno zaustavili proizvodnju zbog pandemije.

Problema nije bilo ni s investitorima koji su, i u ovoj situaciji, stali iza AD Plastika.

- Povjerenje investitora stjecali smo godinama, a naša je komunikacija prema njima i u ovoj situaciji vrlo transparentna i jasna. Investitori to prepoznaju i njihovim smo reakcijma zadovoljni, Na žalost, strah i nesigurnost koju je izazvala pandemija prouzročili su negativna kretanja na globalnom tržištu kapaitala, a naravno da se to prelilo i na domaće tržište, što je uzrokovalo pad cijena gotovo svih dionica. Rast prometa i volumena trgovanja našom dionicom pokazuje da investitori vjeruju u nju, što je pozitivno. Kriza će nas usporiti u našim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti i vjerujem da ćemo povjerenje investitora dugoročno opravdati - pojašnjava Marinko Došen.

Što se tiče reakcije banaka i financijskih institucija, Došen kaže da se uvijek može više i bolje, ali su općenito zadovoljni njihovim reakcijama. O situaciji u svakoj pojedinoj zemlji u kojoj AD Plastik ima tvornice, a ima ih osam u pet zemalja, Došen kaže da su gotovo sve, unatoč svojim specifičnostima, jednako pogođene krizom.

- Rusija je imala manji vremenski odmak u odnosu na Europu, ali situacija se vrlo brzo preslikala i tamo - napominje predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

O utjecaju pandemije Covid-19 na cjelokupnu autoindustriju, Došen kaže da ga je trenutno teško prognozirati jer još ne znamo koliko će kriza trajati.

- Autoindustrija će sigurno biti snažno pogođena, ali posljedice ne možemo točno predvidjeti. Gubici u ovoj industriji značajni su u protekla dva mjeseca, ali stvarne posljedice ovise o brzini opravka tržišta. Ovo će zasigurno biti vrlo teška godina, ali već sljedeće moguć je opravak ako se epidemiološka situacija popravi, što svi priželjkujemo - kaže Došen, koji smatra da je prerano govoriti i o utjecaju na poslovanje AD Plastika.

Tagovi: AD Plastik, Marinko Došen, AvtoVaz, Dacia, Renault, Rusija, Hella, Revoz, Volkswagen, Ford, Fiat, Suzuki
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE