GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Pratimo situaciju, nama je 25% prihoda s ruskog tržišta

AD Plastik: Pratimo situaciju, nama je 25% prihoda s ruskog tržišta
UTJECAJ KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 19:28
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Što bi intenzivnije europske sankcije Rusiji mogle značiti za hrvatsko gospodarstvo, teško je precizirati, ali činjenica je da je u prošloj godini robna razmjena između Hrvatske i Rusije rasla oko 17 posto, prema podacima do kraja studenoga, pa bi neke šire sankcije od onih dosadašnjih možda mogle usporiti daljnji trend rasta.

Kako su Jutarnjem listu odgovorili iz HGK, hrvatski izvoz na rusko tržište bio je 216,2 milijuna dolara, što je povećanje od 24 posto, dok je uvoz iznosio 525,5 milijuna dolara, odnosno rastao je 109 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Naravno, hrvatska bilježi deficit u trgovinskoj razmjeni s Rusijom zbog energenata.

S druge strane, kad je u siječnju boravio u Moskvi hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, prilično je bila naglašena važnost poslovne suradnje te je on ocijenio da je robna razmjena između dviju država u 2021. godini najveća u zadnjih nekoliko godina. Najavio je i održavanje zajedničkih gospodarskih foruma u ovoj godini u nekoliko ruskih gradova.

Isto tako, direktor predstavništva HTZ-a u Rusiji Rajko Ružička rekao je da u 2022. godini očekuje daljnji rast broja gostiju iz Rusije te se nada da bi to mogla biti rekordna godina s oko 200 tisuća ruskih gostiju. Lani ih je došlo 145 tisuća i ostvarili su 800 tisuća noćenja.

Iz jedne od vodećih hrvatskih tvrtki koja posluje na ruskom tržištu, solinskog AD Plastika, aktivno prate što se zbiva, ali kažu:

"Situacija u Rusiji trenutno se ne odražava direktno na naše poslovanje na tom tržištu". To stoji u odgovoru predsjednika Uprave Marinka Došena na naša pitanja. On pritom naglašava da politička situacija negativno utječe na kretanje tečaja, odnosno slabljenje rublje, što pak posljedično može utjecati i na njihove poslovne rezultate.

"U strategiji rasta i razvoja naše kompanije, rusko je tržište jako važno, što potvrđuju i naši novougovoreni poslovi u zadnje dvije godine. U ukupnim prihodima grupacije prihodi s ruskog tržišta imaju udio viši od 25 posto. Olakotna okolnost u ovoj situaciji je ta što naše tvornice u Rusiji proizvode isključivo za rusko tržište i time je smanjen utjecaj potencijalnih sankcija na naše poslovanje", odgovara Došen.

Među kompanijama koje su također prisutne na ruskom i ukrajinskom tržištu je Pliva, a iz nje nam odgovaraju da je u ovom trenutku opskrba tržišta Ukrajine i Rusije lijekovima iz njihova asortimana nesmetana.

"Kako su lijekovi proizvodi od izuzetnog značaja za zdravlje stanovnika, nadamo se, nastavno na prošla iskustva, da se potencijalne sankcije neće odraziti na promet lijekovima", naglašavaju iz Plive.

U Rusiji značajnije aktivnosti kroz predstavništva imaju Podravka (Belupo), Klimaoprema, Atlantic Grupa, AdriaWinch i Proklima. U Hrvatskoj je prisutan Lukoil, značajan dugoročni ugovor za plin s Gaspromom ima PPD, a dvije ruske banke su važni dioničari Fortenova grupe.

Tagovi: AD Plastik, Pliva, Belupo, Marinko Došen, Rajko Ružička, ruski turisti
PROČITAJ I OVO
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KARIJERE
Ivan Ostojić novi član Uprave Podravke
KOPRIVNICA - S 1. srpnja Uprava Podravke dobila je petog člana - Ivana Ostojića koji se tako pridružio trenutnoj Upravi koju čine Martina Dalić kao predsjednica te Davor Doko, Ljiljana Šapina i Milan Tadić kao članovi Uprave.
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
PAD
Dionice Mitsuija i Mitsubishija potonule nakon izjave Medvedeva
MOSKVA - Dionice japanskih kompanija Mitsui i Mitsubishi, koje su dioničari projekta ukapljenog prirodnog plina (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio Japanu da neće imati rusku naftu i plin.
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
LIKVIDACIJA
Vjesnik d.d. ide u likvidaciju
ZAGREB - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’.
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
POTEZI
DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje
LJUBLJANA - DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora u ponedjeljak priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.
Američka mornarica osigurala još jedan veliki posao za Lenac
POSLOVI
Američka mornarica osigurala još jedan veliki posao za Lenac
RIJEKA – U Brodogradilište »Viktor Lenac« jučer je uplovio još jedan brod Američke ratne mornarice. Ovog puta riječ je o 208 metara dugačkom desantno-transportnom brodu »USS Arlington« (LPD-24) koji je u Martinšćicu stigao s više od 1.100 članova posade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE