GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 13:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023. godine, Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 184 milijuna eura i za šest posto je veća od prošlogodišnje. Izvještajna EBITDA iznosi 169 milijuna eura, a izvještajna neto dobit 81,6 milijuna eura, što je rast od jedan posto. Konsolidirana neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 96 milijuna eura i veća je za 20 posto od prošlogodišnje. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi pak 62 milijuna eura i, u usporedbi s prethodnom godinom, veća je za tri posto.

Izvještajna neto dobit u 2023. godini pod utjecajem je jednokratnih stavki, od čega najveći utjecaj imaju otpisi vezani za novi investicijski ciklus u turizmu, u čemu je pojedinačno najveći hotel Marjan. Poslovanje u 2023. opterećeno je i kumulativnim troškom uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023.

Turizam ostvario rast svih ključnih pokazatelja poslovanja

U 2023. godini turistički dio Grupe ostvario je prodaju od 2,03 milijuna jedinica, što je šest posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario tri posto veću prodaju, zagrebački hoteli rasli su 19 posto, a dubrovački 16 posto. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja u iznosu od 98 milijuna eura i veća je za 19 posto. Izvještajna EBITDA iznosi 89 milijuna eura, a EBIT iz redovnog poslovanja 59 milijuna eura, što je rast od 33 posto. Neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 47 milijuna eura i za 40 posto je veća od prošlogodišnje. Izvještajna neto dobit iznosi 39 milijuna eura.

Uz otpise zbog novoga investicijskog ciklusa, u izvještajni rezultat je uključen i kumulativni trošak uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023. u iznosu većem od četiri milijuna eura. Uredbom o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja donesenom u veljači 2024. godine, povećava se naknada i za buduća razdoblja. Stoga će poslovanje turističkog dijela Grupe biti godišnje dodatno opterećeno za više od tri milijuna eura.

Ostvarena ulaganja u turističkom dijelu Grupe u 2023. godini iznose 88 milijuna eura, a najveći dio ulaganja su u kampove u Istri, obnovljeni hotel Zonar u Zagrebu te hotel Marjan u Splitu. Ovogodišnja ulaganja u kampove znatno su podigla kvalitetu proizvoda i ponude, a na tržište je uvedeno i 305 novih mobilnih kućica. Očekuje se da će do ljeta 2024. gotovo tri četvrtine kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice s ambicijom daljnjeg rasta.

Unatoč velikim štetama, Croatia osiguranje uspješno poslovalo

Konsolidirani osigurateljni prihodi, uključujući i regionalne podružnice, u 2023. godini iznose 476 milijuna eura, što je za 11 posto više u usporedni s prošlogodišnjim. U 2023. godini Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit prije manjinskih interesa u iznosu od 58,5 milijuna eura.

Tijekom srpnja i kolovoza 2023. područja Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske pogođena su vremenskim nepogodama koje su uzrokovale materijalnu štetu u iznosu većem od 35 milijuna eura. O snazi i posljedicama nevremena ponajbolje govori podatak da je u prvih nekoliko dana od oluja prijavljen veći broj šteta od ukupnog broja prijavljenih šteta nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa 2020. godine. Iako društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu, te će znatan dio šteta nadoknaditi od reosiguranja, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje Croatia osiguranja u iznosu većem od 20 milijuna eura.

Digitalni segment poslovanja CO bilježi pozitivne rezultate i u 2023. godini. Ostvareni osigurateljni prihodi iz digitalnog poslovanja rasli su za 27 posto, pri čemu je Croatijin digitalni brand Laqo ostvario rast osigurateljnih prihoda od 64 posto.

Ulaganja Croatia osiguranja u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine iznose približno 20 milijuna eura. U 2023. godini Croatia Poliklinika, u usporedbi s prethodnom godinom, bilježi rast prihoda iz temeljnog poslovanja za 55 posto. U 2023. godini otvorene su i tri nove Croatia Poliklinike - u Osijeku, Zadru i Varaždinu.

Croatia osiguranje prvo je u Europi u studenom predstavilo i inovaciju korištenja umjetne inteligencije (AI) u procjeni šteta na motornim vozilima.

Daljnji rast Cromarisa

Cromaris je u 2023. godini ostvario prihod od prodaje roba i usluga u iznosu od 105 milijuna eura, što je za 10 posto više od prošlogodišnjeg. Ostvarena je količinska prodaja od 13.610 tone ekvivalenta svježe ribe i za jedan je posto veća. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 88 posto količinske prodaje i isti udio prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Francuske, Španjolske i Austrije. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u 2023. godini činili 36 posto prihoda, najveći rast i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba. U tekućoj godini došlo je do dodatnog porasta cijena svih ključnih nabavnih kategorija, a osobito cijene riblje hrane, najvećeg operativnog troška. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,6 milijuna eura i za 15 posto je veća. Cromaris je u 2023. godini ostvario neto dobit u iznosu od 3,8 milijuna eura, što je rast od 57 posto.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Adris grupa i grupacija ENCRO potpisale su u listopadu 2023. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije. Kako je naznačeno u ugovoru, svaka tvrtka raspolagat će s pedeset posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage. Riječ je o dobro uravnoteženom proizvodnom portfelju zelene energije - sunca i vjetra, usklađenim s potrebama Adrisovih tvrtki. Prva proizvodnja iz sunčanih elektrana očekuje se krajem 2024. godine, a iz vjetroelektrane početkom 2025. godine. Ovim ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris grupa nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom, vrijednim više od 600 milijuna eura. Osim ulaganja u postojeće poslove - turizam, osiguranje i zdravu hranu - ulaganjem u energiju, Adris širi svoj proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svoga poslovnog sustava.

Komentar Marka Remenara, predsjednika Uprave Adris grupe

U vrlo zahtjevnoj 2023. godini Adris grupa u cjelini je poslovala uspješno. Ostvaren je rast prihoda, operativne dobiti i neto dobiti. U ovoj smo godini investirali više od 110 milijuna eura, ali, sto je važnije, nakon nekoliko godina priprema, krenuli smo i s realizacijom ambicioznog investicijskog ciklusa u iznosu većem od 600 milijuna eura. Sve to govori o tržišnoj poziciji, poslovnoj snazi i financijskom kapacitetu sustava u cjelini. 

Udvostručit ćemo prosječni godišnji iznos kapitalnih ulaganja u sljedećih nekoliko godina. Investicije su pri tome birane tako da višestruko djeluju na poslovanje Grupe. Investicijama u Marjan u turizmu i u segmentu zdravlja u osiguranju radimo daljnje strateške iskorake u postojećim poslovima. Investicijom u zelenu energiju jačamo održivost ukupnog poslovnog modela uz daljnju diverzifikaciju poslova u Grupi. Daljnjim ulaganjima u korisničko iskustvo i digitalizaciju jačamo konkurentnost i tržišnu poziciju svakog od tri postojeća posla. Ovi iskoraci omogućit će daljnji rast rezultata i jačanje poslovno-financijske pozicije Grupe.

Međutim, s obzirom na i dalje kontinuirano prisutnu, iznimno visoku razinu globalnih rizika koji dominiraju poslovnim okruženjem, posebnu pozornost pridajemo očuvanju financijskog kapaciteta i fleksibilnosti Grupe, unatoč njenoj veličini, kako bismo brzo i kvalitetno odgovorili na neočekivana kretanja u eksternim, neupravljivim, okolnostima.

Tagovi: Adris Grupa, Cromaris, Maistra, Adris, remenar, oie, croatia osiguranje, turizam
PROČITAJ I OVO
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE