GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 13:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023. godine, Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 184 milijuna eura i za šest posto je veća od prošlogodišnje. Izvještajna EBITDA iznosi 169 milijuna eura, a izvještajna neto dobit 81,6 milijuna eura, što je rast od jedan posto. Konsolidirana neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 96 milijuna eura i veća je za 20 posto od prošlogodišnje. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi pak 62 milijuna eura i, u usporedbi s prethodnom godinom, veća je za tri posto.

Izvještajna neto dobit u 2023. godini pod utjecajem je jednokratnih stavki, od čega najveći utjecaj imaju otpisi vezani za novi investicijski ciklus u turizmu, u čemu je pojedinačno najveći hotel Marjan. Poslovanje u 2023. opterećeno je i kumulativnim troškom uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023.

Turizam ostvario rast svih ključnih pokazatelja poslovanja

U 2023. godini turistički dio Grupe ostvario je prodaju od 2,03 milijuna jedinica, što je šest posto više u usporedbi s prethodnom godinom. Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario tri posto veću prodaju, zagrebački hoteli rasli su 19 posto, a dubrovački 16 posto. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja u iznosu od 98 milijuna eura i veća je za 19 posto. Izvještajna EBITDA iznosi 89 milijuna eura, a EBIT iz redovnog poslovanja 59 milijuna eura, što je rast od 33 posto. Neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 47 milijuna eura i za 40 posto je veća od prošlogodišnje. Izvještajna neto dobit iznosi 39 milijuna eura.

Uz otpise zbog novoga investicijskog ciklusa, u izvještajni rezultat je uključen i kumulativni trošak uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023. u iznosu većem od četiri milijuna eura. Uredbom o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja donesenom u veljači 2024. godine, povećava se naknada i za buduća razdoblja. Stoga će poslovanje turističkog dijela Grupe biti godišnje dodatno opterećeno za više od tri milijuna eura.

Ostvarena ulaganja u turističkom dijelu Grupe u 2023. godini iznose 88 milijuna eura, a najveći dio ulaganja su u kampove u Istri, obnovljeni hotel Zonar u Zagrebu te hotel Marjan u Splitu. Ovogodišnja ulaganja u kampove znatno su podigla kvalitetu proizvoda i ponude, a na tržište je uvedeno i 305 novih mobilnih kućica. Očekuje se da će do ljeta 2024. gotovo tri četvrtine kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice s ambicijom daljnjeg rasta.

Unatoč velikim štetama, Croatia osiguranje uspješno poslovalo

Konsolidirani osigurateljni prihodi, uključujući i regionalne podružnice, u 2023. godini iznose 476 milijuna eura, što je za 11 posto više u usporedni s prošlogodišnjim. U 2023. godini Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit prije manjinskih interesa u iznosu od 58,5 milijuna eura.

Tijekom srpnja i kolovoza 2023. područja Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske pogođena su vremenskim nepogodama koje su uzrokovale materijalnu štetu u iznosu većem od 35 milijuna eura. O snazi i posljedicama nevremena ponajbolje govori podatak da je u prvih nekoliko dana od oluja prijavljen veći broj šteta od ukupnog broja prijavljenih šteta nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa 2020. godine. Iako društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu, te će znatan dio šteta nadoknaditi od reosiguranja, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje Croatia osiguranja u iznosu većem od 20 milijuna eura.

Digitalni segment poslovanja CO bilježi pozitivne rezultate i u 2023. godini. Ostvareni osigurateljni prihodi iz digitalnog poslovanja rasli su za 27 posto, pri čemu je Croatijin digitalni brand Laqo ostvario rast osigurateljnih prihoda od 64 posto.

Ulaganja Croatia osiguranja u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine iznose približno 20 milijuna eura. U 2023. godini Croatia Poliklinika, u usporedbi s prethodnom godinom, bilježi rast prihoda iz temeljnog poslovanja za 55 posto. U 2023. godini otvorene su i tri nove Croatia Poliklinike - u Osijeku, Zadru i Varaždinu.

Croatia osiguranje prvo je u Europi u studenom predstavilo i inovaciju korištenja umjetne inteligencije (AI) u procjeni šteta na motornim vozilima.

Daljnji rast Cromarisa

Cromaris je u 2023. godini ostvario prihod od prodaje roba i usluga u iznosu od 105 milijuna eura, što je za 10 posto više od prošlogodišnjeg. Ostvarena je količinska prodaja od 13.610 tone ekvivalenta svježe ribe i za jedan je posto veća. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 88 posto količinske prodaje i isti udio prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Francuske, Španjolske i Austrije. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u 2023. godini činili 36 posto prihoda, najveći rast i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba. U tekućoj godini došlo je do dodatnog porasta cijena svih ključnih nabavnih kategorija, a osobito cijene riblje hrane, najvećeg operativnog troška. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,6 milijuna eura i za 15 posto je veća. Cromaris je u 2023. godini ostvario neto dobit u iznosu od 3,8 milijuna eura, što je rast od 57 posto.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Adris grupa i grupacija ENCRO potpisale su u listopadu 2023. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije. Kako je naznačeno u ugovoru, svaka tvrtka raspolagat će s pedeset posto udjela u četiri projektna društva koja razvijaju šest projekata proizvodnje električne energije, jednu vjetroelektranu i pet sunčanih elektrana, ukupne priključne snage od 122,3 MW, odnosno 141,8 MW instalirane snage. Riječ je o dobro uravnoteženom proizvodnom portfelju zelene energije - sunca i vjetra, usklađenim s potrebama Adrisovih tvrtki. Prva proizvodnja iz sunčanih elektrana očekuje se krajem 2024. godine, a iz vjetroelektrane početkom 2025. godine. Ovim ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris grupa nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom, vrijednim više od 600 milijuna eura. Osim ulaganja u postojeće poslove - turizam, osiguranje i zdravu hranu - ulaganjem u energiju, Adris širi svoj proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, te osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svoga poslovnog sustava.

Komentar Marka Remenara, predsjednika Uprave Adris grupe

U vrlo zahtjevnoj 2023. godini Adris grupa u cjelini je poslovala uspješno. Ostvaren je rast prihoda, operativne dobiti i neto dobiti. U ovoj smo godini investirali više od 110 milijuna eura, ali, sto je važnije, nakon nekoliko godina priprema, krenuli smo i s realizacijom ambicioznog investicijskog ciklusa u iznosu većem od 600 milijuna eura. Sve to govori o tržišnoj poziciji, poslovnoj snazi i financijskom kapacitetu sustava u cjelini. 

Udvostručit ćemo prosječni godišnji iznos kapitalnih ulaganja u sljedećih nekoliko godina. Investicije su pri tome birane tako da višestruko djeluju na poslovanje Grupe. Investicijama u Marjan u turizmu i u segmentu zdravlja u osiguranju radimo daljnje strateške iskorake u postojećim poslovima. Investicijom u zelenu energiju jačamo održivost ukupnog poslovnog modela uz daljnju diverzifikaciju poslova u Grupi. Daljnjim ulaganjima u korisničko iskustvo i digitalizaciju jačamo konkurentnost i tržišnu poziciju svakog od tri postojeća posla. Ovi iskoraci omogućit će daljnji rast rezultata i jačanje poslovno-financijske pozicije Grupe.

Međutim, s obzirom na i dalje kontinuirano prisutnu, iznimno visoku razinu globalnih rizika koji dominiraju poslovnim okruženjem, posebnu pozornost pridajemo očuvanju financijskog kapaciteta i fleksibilnosti Grupe, unatoč njenoj veličini, kako bismo brzo i kvalitetno odgovorili na neočekivana kretanja u eksternim, neupravljivim, okolnostima.

Tagovi: Adris Grupa, Cromaris, Maistra, Adris, remenar, oie, croatia osiguranje, turizam
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE