GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija traži od slovenskih osiguravatelja da ne isplaćuju dividende

Agencija traži od slovenskih osiguravatelja da ne isplaćuju dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 08:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za nadzor osiguranja (AZN) očekuje da će osiguravajuća društva obustaviti isplatu dividende zbog velike pandemijske neizvjesnosti do kraja rujna ove godine.

Pod određenim uvjetima isplata barem dijela dividende za prošlu godinu i dalje će biti moguća, kaže direktorica Udruge osiguranja Maja Krumberger.

"Regulator očekuje da će osiguravajuća društva imati zajamčenu solventnost, dovoljnu likvidnost, a profitabilnost je također kriterij", naglasila je.

Osiguravajuća grupa Sava, u kojoj su lani ostvarili dobrih 56 milijuna eura dobiti, što je dobrih 12 posto više nego godinu prije, još nije donijela odluku hoće li isplatiti dividendu ili ne.

"Odgovor može biti uvjetno da, s obzirom na to da ćemo poziciju formirati u fazi revizije tek nakon savjetovanja s nadzornim odborom", rekao je Marko Jazbec, predsjednik Uprave.

Također još nije poznato kako će postupiti Zavarovalnica Triglav, neto dobit grupe pala je za 12 posto na nešto manje od 74 milijuna prošle godine zbog epidemije.

Kao što je spomenuto, zadržavanje dobiti odnosi se i na banke. Oni, naime, ne smiju plaćati višak iznosa dobiti, naglašava viceguverner Banke Slovenije Primož Dolenc: "To je zato što bismo željeli zadržati dovoljan iznos kapitala u bankarskom sustavu da banke mogu održavati svoje kredite aktivnost."

I ovdje su moguće iznimke. Banke mogu isplatiti najviše 15 posto dobiti u 2019/2020. Ili najviše 0,2 omjera kapitala.

NLB je već najavila da će iskoristiti ovu priliku. Tako će trećina prošlogodišnje dobiti u iznosu od 25 milijuna eura biti isplaćena dioničarima nakon lipanjske skupštine, a preostale dvije trećine na 92 milijuna, ako regulator to dopusti prije kraja godine.

Tagovi: Agencija za nadzor osiguranja, Primož Dolenc, Maja Krumberger, dividenda, slovenski osiguravatelji, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE