GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aldi se snažno širi u Sjedinjenim državama, evo koja im je strategija

Aldi se snažno širi u Sjedinjenim državama, evo koja im je strategija
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2023 / 16:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Jednostavan diskont Aldi najnoviji je trgovac mješovitom robom koji je uzdrmao industriju velikim potezima.

Njemački trgovac objavio je ovaj tjedan da planira kupiti oko 400 Winn-Dixie i Harveys Supermarket lokacija diljem južnog SAD-a. Kao dio dogovora, preuzeo bi rad trgovina koje se nalaze na Floridi, Alabami, Georgiji, Louisiani i Mississippi, i staviti barem neke od njih pod imenom Aldi.

Zaključenje posla očekuje se u prvoj polovici sljedeće godine.

Aldi se već agresivno širi diljem zemlje. Ima više od 2300 trgovina u 38 država. Neovisno od akvizicije, na putu je da do kraja godine otvori 120 novih trgovina.

Predloženi dogovor dolazi dok je Krogerova akvizicija Albertsonsa vrijedna 24,6 milijardi dolara u tijeku. Tvrtke uključujući Amazon i Target
također pokušavaju osvojiti veći udio na tržištu prehrambenih proizvoda jer potrošači umorni od inflacije nastavljaju kupovati hranu i osnovne potrepštine, ali postaju štedljiviji kada je u pitanju ostala roba poput odjeće i elektronike.

Poput Trader Joe's i njemačkog rivala Lidla, Aldi se uvelike oslanja na vlastite robne marke. Oko 90% proizvoda koje nudi Aldijeva je privatna robna marka, što mu omogućuje veći opseg i niže troškove u područjima poput marketinga i opskrbnog lanca. Aldi također postaje kreativan kako bi zadržao niske troškove, uključujući smanjenje veličine poklopca za umak za tjesteninu i druge ambalaže te korištenje elektroničkih naljepnica na policama koje štede na radu i materijalima.

Kako se inflacija hladi, to bi moglo predstavljati novi izazov za Aldi - ako se kupci vrate starim navikama kao što je kupovanje u susjednim trgovinama koje mogu imati više cijene, ili se odluče za omiljenu marku žitarica ili više sorti. Također se mora utrkivati kako bi održao korak s online opcijama konkurenata, što je natjeralo Aldi da proširi preuzimanje na ulici na više trgovina.

Privatni trgovac na malo nije podijelio financijske detalje akvizicije. Ali dogovor ima velike implikacije za konkurente kojima se javno trguje, uključujući Walmart i Kroger, kao i regionalne trgovce mješovitom robom.

CNBC je razgovarao s Jasonom Hartom, izvršnim direktorom Aldija u SAD-u, o tome zašto tvrtka sklapa posao i kako vidi uklapanje Aldija u krajolik trgovine namirnicama koji se brzo mijenja. Njegovi su komentari uređeni radi sažetosti i jasnoće.

Zašto je Aldi bio zainteresiran za kupnju Winn-Dixie i Harveys Supermarketa? Zašto stjecati umjesto graditi vlastite stotine trgovina na sličnim lokacijama?

Ova nam akvizicija omogućuje brzi izlazak na tržište s kvalitetnim maloprodajnim lokacijama, izvrsnim ljudima i solidnom osnovnom djelatnošću u regiji zemlje, na jugoistoku, gdje smo već imali i doživjeli značajan rast i uspjeh, ali također vidimo mnogo više prilika i treba zadovoljiti mnogo veću potražnju potrošača.

Raditi ovo [širiti se] samostalno, organski, to je bio naš plan, i to je bila naša putanja tijekom niza godina, i na jugoistoku također. .... Ova nam akvizicija stvarno daje priliku da ubrzamo sve te planove.

Što bi kupci trebali očekivati u tim trgovinama s druge strane akvizicije?

Trenutačno procjenjujemo koje ćemo lokacije pretvoriti u Aldi format kako bismo bolje podržali zajednice kojima sada imamo priliku bolje služiti. Pretvorit ćemo značajan iznos u Aldi format nakon što se transakcija zaključi i tijekom nekoliko godina.

Za one trgovine koje ne pretvorimo, naša je namjera da značajna količina njih nastavi raditi kao Winn-Dixie i [Harveys] Supermarket trgovine.

Hoće li ljudi početi viđati neke od tih Aldijevih proizvoda na policama Winn-Dixiea u trgovinama koje ste odlučili ne pretvoriti u konverziju akvizicijom?

Svakako možemo vidjeti i zamisliti neke buduće sinergije i učenja jedni od drugih, bilo da se radi o uvidima potrošača, idejama o proizvodima, idejama za prodaju, ali u ovom trenutku jednostavno nemamo nikakve konačne planove za objavu.

Što mislite što nude vaše trgovine, a što drugi igrači Walmart, Kroger pa čak i Dollar General ne?

Imamo ograničen broj SKU-ova [jedinica za čuvanje zaliha, termin koji se koristi za opisivanje svake vrste proizvoda koje prodaje trgovac] prvenstveno i najvažnije — nekoliko tisuća SKU-ova u našim trgovinama u odnosu na našu konkurenciju koja može imati mnogo puta više — to pokreće veća količina po SKU-u, pokretačka ljestvica koja osigurava učinkovitost kako u našem poslovanju tako i za naše dobavljače.

Deseci robnih marki i veličina te male varijante istog proizvoda — rezultat toga [u konkurentskim trgovinama] su deseci tisuća proizvoda koji nisu nužno rezultat potražnje kupaca. Više je riječ o potražnji robne marke za prostorom na policama u tim trgovinama. A rezultat zapravo može frustrirati kupce prekompliciranjem iskustva kupnje. U Aldiju kupcu pojednostavljujemo to iskustvo kupnje, nudeći odličnu kvalitetu i odlične cijene.

Tagovi: Aldi, trgovina, maloprodaja, Walmart, Target, Winn-Dixie, Harveys Supermarket
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE