GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 13:05
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2020. godini grupa Končar ostala je relativno netaknuta pandemijom Covid-19, budući da je prihod od poslovanja zabilježio rast od 5,5% na 3,095 milijardi kuna.

Takav je rast uslijedio solidnim rastom narudžbi od 21,3%, dok je tvrtka zaključila značajne poslove u 2020. godini, što bi moglo poslužiti kao solidan temelj za nastavak pozitivnih rezultata. Spomenute poslove možete vidjeti u nastavku.

Prihod ostvaren na hrvatskom tržištu iznosio je 1,123 milijarde kuna, što je pad od 3,1%. Prihod od prodaje proizvoda i usluga tvrtkama HEP Grupe (HEP Proizvodnja, HEP Operator distribucijskog sustava, HOPS) iznosio je 450,3 milijuna kuna (40% ukupnog prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu).

Tvrtka je HEP grupi isporučila proizvode i usluge u vrijednosti od 133,6 milijuna kuna neizravno putem tvrtki Brodomerkur i Brodometalurgija, što je rezultiralo ukupnim prihodom od prodaje proizvoda i usluga HEP grupi u iznosu od 583,9 milijuna kuna, pišu analitičari InterCapitala.

Prihod od prodaje proizvoda i usluga HŽ-u iznosio je 95,6 milijuna kuna (8,5% ukupnog prihoda ostvarenog na hrvatskom tržištu).

S druge strane, prodaja na izvoznom tržištu iznosila je 1,85 milijardi kuna, što predstavlja solidan rast od 12,1%. Najznačajniji opseg izvoza odnosi se na švedsko tržište, koji iznosi 259,6 milijuna kuna ili 14,1% ukupnog izvoza.

S druge strane, operativni troškovi dosegnuli su 3,015 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,3%. Takav rast mogao bi se pripisati višim cijenama sirovina i prijevoza. Međutim, napominjemo da KODT, najveća tvrtka Grupe, rizik od kolebanja cijena štiti uglavnom terminskim ugovorima. Što se tiče strukture troškova, gotovo svi operativni troškovi povećali su se, osim ostalih operativnih troškova (-9,2% na godišnjoj razini). Iako tvrtka ne pruža dodatne informacije, pad je vjerojatno nastao zbog nižih putnih troškova (najveća stavka u ostalim opex-ima).

Kao rezultat gore spomenutog, EBITDA je porasla za čak 33%, na 177,6 milijuna kuna. Takav rezultat pokazuje poboljšanje EBITDA marže za 1,1 p.p. na 5,7%.

Idući dalje prema dobiti i gubitku, operativna dobit gotovo se udvostručila (+ 90,5%), dosegnuvši 80 milijuna kuna. Nadalje, dioničke tvrtke Končara prikazale su rezultat od 26,9 milijuna kuna, što predstavlja porast od 49% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što ukazuje donekle na preokret vrlo slabe izvedbe KPT-a u 2019. godini.

Končar grupa je u 2020. prijavila neto dobit od 115,2 milijuna kuna (+ 121,3%), dok je neto dobit većine iznosila 61,5 milijuna kuna (+ 125%). Tako se visok porast mogao očekivati i pripisati baznom učinku relativno nižeg učinka Grupe u 2020. godini.

Sretni smo kad vidimo da je Končar izvijestio o solidnom rezultatu 2020., unatoč izazovnoj godini.

Poslovi zaključeni 2020

• Posao s HŽ Putničkim prijevozom za 21 električnu jedinicu u vrijednosti od 844,7 milijuna kuna, krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023. godine.

• Dogovor s hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) za „Revitalizaciju središnjih sustava daljinskog upravljanja elektroenergetskim sustavom nadogradnjom na novu verziju“, vrijednu 49,9 milijuna kuna. Rok za izvršenje ugovora bit će 39 mjeseci, plus 36 mjeseci održavanja tijekom jamstvenog razdoblja.

• Dogovor s Liepajas tramvajsima za isporuku 6 niskopodnih tramvajskih vozila u Liepaji, Latvija. Dogovor je nastavak Ugovora kroz koji je KEV ugovorio isporuku 6 niskopodnih tramvaja. Ugovorena vrijednost iznosi 8,84 milijuna eura, dok će prvi tramvaj biti isporučen za 18 mjeseci. U međuvremenu, svih 6 bit će isporučeno u roku od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora (kolovoz 2022.).

• Posao za izgradnju nove trafostanice 400/110 kV Ohrid, kao dio investicijskog ciklusa sjeverno-makedonskog operatora prijenosnog sustava (MESPO). Vrijednost posla je 14,3 milijuna eura.

• Dogovorite se s HŽ Putničkim prijevozom za isporuku 12 EMT-ova. Prvi od 12 novih vlakova bit će isporučen za 14 mjeseci, nakon čega se očekuje da će se jedan vlak isporučivati mjesečno tijekom 2021. i 2022. Vrijednost transakcije prema III Dodatku iznosi 464,9 milijuna kuna (581,1 milijuna kuna s PDV-om)

Tagovi: Končar - Električna vozila, HŽ Putnički prijevoz, Končar Grupa, Končar EI, HŽ Infrastruktura, Hrvatska elektroprivreda, Liepajas tramvajs, niskopodni tramvaji, Latvija
PROČITAJ I OVO
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
LETOVI
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
PULA - Od 25. travnja, ruska aviokompanija S7 Airlines obnovit će promet na liniji Moskva - Pula - Moskva. Ovaj će avioprijevoznik liniju iz Moskve obavljati iz zračne luke Domodedovo, prenosi Croatian Aviation.
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
CJEPIVO
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
NEW YORK - Dok je kod nas i dalje tema koliko je ljudi uopće primilo i prvu dozu cjepiva protiv novog koronavirusa, u svijetu se promišlja i o tome hoće li za 6 do 12 mjeseci nakon primjene druge doze trebati još jedna.
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
PRODAJA
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prodao je leasing kompaniji Dubai Aerospace Enterprise 15 aviona 737 MAX čija je proizvodnja prošle godine morala biti zaustavljena zbog dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji.
Shoppster preuzima D express
AKVIZICIJE
Shoppster preuzima D express
BEOGRAD - Ecommerce platforma Shoppster iz sastava United Groupa planira da kupi kurirsku kompaniju D express u Srbiji.
Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju
RAST
Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju
NEW YORK - Američka kompanija Johnson&Johnson izvijestila je u utorak da su joj dobit i prihodi porasli u prvom tromjesečju, odražavajući skok prodaje lijekova i medicinske opreme i isporuke cjepiva protiv covida 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE