GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja

Anketa Deloittea: Vodeće njemačke tvrtke ove godine očekuju poboljšanje poslovanja
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 21:36
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Financijski direktori 140 vodećih njemačkih kompanija očekuju rast prometa u narednim mjesecima, pokazalo je istraživanje koje je provela konzultantska kuća Deloitte.

Zapošljavanje i spremnost za ulaganja već su malo porasli, rekao je glavni ekonomist Deloittea Alexander Boersch predstavljajući rezultate istraživanja iz ožujka u utorak u Münchenu.

"Ovo je vjerojatno uglavnom zbog činjenice da se strahovita nestašica plina nije ostvarila, dok su u isto vrijeme pad cijena energije i otvaranje gospodarstva u Kini pružili neočekivani gospodarski vjetar u leđa", rekao je Boersch.

Iako uzlazni trend nije zahvatio sve sektore gospodarstva, bio je posebno vidljiv u tehnološkom sektoru i među pružateljima usluga, uključujući banke, osiguravajuća društva, turističke operatere, transport i logistiku.

Nasuprot tome, sektori strojarstva i nekretnina smatraju svoje poslovne izglede negativnima. "Oba sektora su pod sve većim pritiskom rastućih kamatnih stopa, visokih cijena roba i pada potražnje", rekao je ekonomist.

U sektoru maloprodaje opada spremnost za zapošljavanje i ulaganje, a svaki treći financijski direktor u ovoj djelatnosti vidi pogoršanje poslovnih izgleda.

Velike tvrtke s prometom većim od milijardu eura (1,09 milijardi dolara) također su mnogo opreznije u svojim prognozama i znatno su ispod prosjeka u svojim očekivanjima za zapošljavanje i ulaganja. Neizvjesnost u međunarodnom okruženju posebno teško pogađa velike tvrtke.

Anketirani glavni financijski dužnosnici očekuju prosječnu inflaciju od 6,3% u sljedećih 12 mjeseci, dok su veliki rizici i dalje nedostatak kvalificiranih radnika, sve veći troškovi plaća i geopolitičke napetosti.

Hoće li rastući optimizam rezultirati održivim preokretom trenda nije jasno zbog velike neizvjesnosti, navodi Deloitte.

"Međutim, poboljšani poslovni izgledi kao i pozitivna slika namjera zapošljavanja i spremnosti za ulaganje ukazuju na kraj akutne krize i daju nadu za novi uspon u drugoj polovici godine", rekao je Boersch.

Tagovi: Delotte, njemačke kompanije, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE