GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN kaznio Moslavinu voće zbog nepravilnosti u otkupu šljiva

AZTN kaznio Moslavinu voće zbog nepravilnosti u otkupu šljiva
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 12:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je objavila da je zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu šljiva kaznila tvrtku Moslavina voće iz Dugog Sela sa 75 tisuća kuna.

Kako Agencija navodi u objavi na svojoj internetskoj stranici, AZTN je po službenoj dužnosti protiv otkupljivača šljiva Moslavina voća pokrenuo upravni postupak prema Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu šljiva.

"Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Moslavina voće iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu u sezoni otkupa 2018., svojim dobavljačima šljiva nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ZNTP-a", navode iz Agencije.

Moslavina voće, kako napominju iz Agencije, poslovala je sa svojim dobavljačima temeljem ugovora i općih uvjeta otkupa poljoprivrednih proizvoda koji nisu sadržavali sve odredbe bitne za poslovni odnos ugovornih strana sukladno odredbama ZNTP-a.

Navedena dokumentacija, naime, nije sadržavala jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene. Dio ugovora koje je Moslavina voće imala sklopljene s dobavljačima šljiva nije sadržavao obvezne odredbe o vrsti poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje otkupljivaču, kao ni odredbe o uvjetima i rokovima isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora.

Također, AZTN je utvrdio kako je Moslavina voće u odnosu na dva dobavljača nametnula nepoštenu trgovačku praksu tako što je netransparentno umanjena vrijednost poljoprivrednog proizvoda - šljive, odnosno pogrešno je obračunat cassa sconto kod jednog od dobavljača, a u drugom slučaju je netransparentno umanjena cijena predviđena važećim cjenikom.

AZTN je utvrdio kako je Moslavina voće izvršila plaćanja dijelu dobavljača šljiva u rokovima koji su dulji od ZNTP-om dopuštenih 30 dana od dana primitka šljiva i/ili uredno zaprimljenog računa dobavljača.

Ukupno 13 računa/otkupnih blokova koje su promatrani dobavljači šljiva izdali Moslavina voću u otkupnoj sezoni 2018. plaćeni su dobavljačima sa zakašnjenjem, odnosno izvan ZNTP-om propisanog roka, a što je AZTN utvrdio analizom 98 otkupnih blokova i računa.

AZTN je kaznu od 75 tisuća kuna, utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, smatrajući da je tako izrečena upravno - kaznena mjera razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, Moslavina voću je AZTN kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložio dostavu dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama ZNTP-a, navode iz Agencije.

Također napominju kako je Moslavina voće uplatila u cijelosti kaznu od 75 tisuća kuna.

Tagovi: Moslavina voće, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
Ante Pranić novi je član Uprave Kraša
KARIJERE
Ante Pranić novi je član Uprave Kraša
ZAGREB – Nadzorni odbor Kraša na današnjoj je sjednici imenovao Antu Pranića za novog člana Uprave Kraša s početkom četverogodišnjeg mandata od 1. lipnja 2024. godine.
Fortenova grupa i njezine 22 kompanije dobile certifikat Best Places to Work
CERTIFIKATI
Fortenova grupa i njezine 22 kompanije dobile certifikat Best Places to Work
ZAGREB - Nakon uspješno završenog procesa evaluacije Fortenova grupa je za 22 kompanije dobila certifikat Best Places to Work, međunarodnu potvrdu koja poručuje da kompanije Grupe prepoznaju važnost pozitivnog iskustva na radnom mjestu i prije svega cijene svoje zaposlenike.
Križaj i srpski poduzetnik žele ulagati u Kanin
ULAGANJA
Križaj i srpski poduzetnik žele ulagati u Kanin
LJUBLJANA - Bivši skijaš, a sada poduzetnik Bojan Križaj u četvrtak je s poslovnim partnerima u Općini Bovec predstavio ideju uređenja skijališta Kanin.
Američko ministarstvo pravosuđa tužilo Ticketmaster
TUŽBA
Američko ministarstvo pravosuđa tužilo Ticketmaster
NEW YORK - Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je u četvrtak sveobuhvatnu antimonopolsku tužbu protiv tvrtke za online prodaju karata Ticketmaster i matične tvrtke Live Nation Entertainment, izvijestili su američki mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE