GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayer mora platiti ogromnu odštetu zbog herbicida Roundup

Bayer mora platiti ogromnu odštetu zbog herbicida Roundup
ODŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 19:41
Autor: SEEbiz
LEVERKUSEN - Porota u Missouriju naredila je Bayeru da isplati 1,56 milijardi dolara četverima podnositeljima tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao ozljede uključujući i rak, presuda zbog koje bi mogao narasti pritisak ulagača na tvrtku da promijeni svoju pravnu strategiju.

Porota okruga Cole iz Missourija u petak je zaključila da je Bayerov Monsanto kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup, prema sudskim dokumentima.

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milijun dolara odštete i po 500 milijuna dolara kaznene odštete. Svima je dijagnosticiran Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem Roundupa na obiteljskom imanju.

Bayer, njemačka tvrtka za lijekove i poljoprivredne kemikalije, navodi da su desetljeća istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih gubitaka za Bayer. Ranije ovaj mjesec, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih dioničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažira oko postizanja nagodbi.

Bart Rankin iz odvjetničkog ureda Forrest Weldon koji je zastupao podnositelje tužbe u ovom slučaju, priopćio je da je ova pobjeda prva od mnogih u ime tisuća tužitelja.

Bayer je u priopćenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u žalbenom postupku.

Europska komisija je u četvrtak na deset godina produljila dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.

Komisija donijela kontroverznu odluku: 'Nemojte se kockati, pa to uzrokuje rak'

Podneseno je oko 165.000 tužbi protiv tvrtke zbog tjelesnih ozljeda navodno uzrokovanih Roundupom. Bayer je došao u posjed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrokemijsku tvrtku Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bayer je isplatio većinu tada neriješenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahtjeva i dalje je na čekanju.

Tagovi: bAYER, HERBICID, Roundup
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE