GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlin prestaje financirati njemačke tvrtke na sajmu oružja u SAD-u

Berlin prestaje financirati njemačke tvrtke na sajmu oružja u SAD-u
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2023 / 09:11
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka vlada više od dva desetljeća financirala je štand njemačkih tvrtki na najvećem svjetskom sajmu vatrenog oružja u Las Vegasu, javljaju njemački mediji.

"Neće biti obnovljenog nastupa savezne vlade" na Shot Showu u Las Vegasu, izjavila je u subotu glasnogovornica ministarstva gospodarstva u berlinskim dnevnim novinama Tagesspiegel.

Ministarstvo je reagiralo na zajedničku istragu novina i programa "Magazin Royale" javnog emitera ZDF o potpori savezne vlade njemačkim izlagačima na sajmu vatrenog oružja. Ministarstvo je priopćilo da je podržavalo njemačke tvrtke od 1998. do danas, s izuzetkom 2021. godine.

Medijska istraga uglavnom se bavila poslovanjem europskih proizvođača oružja na američkom tržištu. Prema izvješću, jedan od najvećih proizvođača pištolja u Sjedinjenim Državama je Sig Sauer, čija je holding tvrtka sa sjedištem u Emsdettenu, Njemačka.

Sig Sauer rekao je da je donirao pola milijuna dolara američkoj udruzi za lobiranje oružja Nacionalnoj zakladi za streljačke sportove (NSSF) 2020.

Prema medijskim organizacijama, oružje europskih tvrtki korišteno je u 45% američkih školskih masakra od 1982.

Istraživanje medija pokazalo je da je Udruga njemačke sajamske industrije (AUMA) odabrala tvrtke izlagače, dok je poslove na licu mjesta vodio vanjski pružatelj usluga kojemu su izlagači morali platiti kotizaciju.

Prema Tagesspiegelu, Ministarstvo gospodarstva i Savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA) napravili su završni obračun.

Izlagači su navodno platili samo djelomični iznos pružatelju usluga, ono što je ministarstvo citiralo kao "naknadu za sudjelovanje".

Preostale troškove platila je njemačka vlada, pišu novine pozivajući se na nekoliko osoba upoznatih s događajima.

Tagovi: trgovina oružjem njemačka vlada, Magazin Royale
PROČITAJ I OVO
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
REKORDI
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je za 4,4 % više u odnosu na godinu prije.
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
PIĆA
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
ZAGREB - Badel 1862 nastavlja oduševljavati svojom ponudom novih i inovativnih proizvoda uvođenjem na tržište prvog ready to drink pića na bazi legendarnog Badel Pelinkovca Gorkog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE