GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlinski aerodrom u ponedjeljak će biti u kolapsu

Berlinski aerodrom u ponedjeljak će biti u kolapsu
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 18:55
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Dvorana na Terminalu 1 ostaje gotovo prazna tijekom štrajkova upozorenja Verdija u zračnoj luci BER. Njemački sindikat Verdi pozvao je na štrajk u međunarodnoj zračnoj luci Berlin-Brandenburg u ponedjeljak, s početkom u 3:30 ujutro (0130 GMT) i završavanjem u ponoć.

Radnici berlinske međunarodne zračne luke u ponedjeljak će štrajkati u posljednjoj industrijskoj akciji koja će utjecati na prometni sektor.

Moćni sindikat Verdi u subotu je pozvao na štrajk u zračnoj luci Berlin-Brandenburg (BER), koji počinje u 3:30 ujutro (0130 GMT) u ponedjeljak i završava u ponoć.

Verdi je pozvao zaposlenike u sigurnosti zračnog prometa, kontroli putnika i kontroli osoblja i robe da napuste posao.

Zračna luka tada je objavila da nijedan putnički zrakoplov u ponedjeljak neće moći poletjeti s BER-a. Dolasci su mogući, ali o tome odlučuju zrakoplovne kompanije, rekao je glasnogovornik zračne luke za dpa.

U četvrtak i petak radnici Verdija štrajkali su u zračnim lukama u Dusseldorfu, Hamburgu i Kölnu/Bonnu, a u petak i u zračnim lukama u Stuttgartu i Karlsruheu/Baden-Badenu.

Štrajkovi su doveli do brojnih otkazivanja letova. U zračnoj luci Baden štrajkovi su nastavljeni u subotu.

"Još jednom pozivamo [udrugu poslodavaca za sigurnost letenja] BDLS da predstavi ponudu o kojoj se može pregovarati 27. i 28. travnja i da ne igra s vremenom, inače prijeti daljnji štrajk u zračnom prometu u svibnju i na Duhove", rekao je Wolfgang Pieper iz sindikata Verdi, navodi se u priopćenju.

Posljednjih su mjeseci njemački sindikati paralizirali javni prijevoz, vrtiće, bolnice i odvoz smeća štrajkovima diljem zemlje zbog sporova oko plaća.

U subotu se sastaju sindikati i poslodavci u javnom sektoru na četvrtom krugu pregovora.

Neposredno prije sastanka u Potsdamu, nedaleko od glavnog grada Berlina, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je kako vjeruje da je pravovremeni dogovor moguć.

Zaposlenici obavljaju dobru službu u općem interesu svih nas, a vremena su vrlo teška pa ih moramo i primjereno platiti, rekla je. "Vjerujem da ćemo i danas u tome uspjeti. U svakom slučaju, vrlo sam uvjeren."

No, mora se voditi računa i o interesima općina koje u ime federalne Vlade pregovaraju sa sindikatima o kolektivnim ugovorima za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnim službama, rekla je.

"Ni općine trenutno ne stoje tako dobro, a ovdje je riječ o novcu od javnih poreza", rekao je ministar.

Čelnik udruge državnih službenika dbb, Ulrich Silberbach, bio je neobavezan kada je u pitanju potencijalni dogovor.

"Preporuka posrednika temelj je za daljnje pregovore. Ali daleko je od rješenja. U svakom slučaju, još moramo razgovarati", rekao je Silberbach za dpa.

"Morat će se raspravljati o pojedinačnim točkama i prijedlozima."

Ocijenio je pozitivnim što je preporuka prihvaćena jasnom većinom poslodavaca.

"U tome se definitivno može vidjeti znak nade. Stoga danas u Potsdamu očekujemo konstruktivne i dogovorno orijentirane razgovore", rekao je Silberbach. "Inače će pregovori ovdje završiti i bit ćemo suočeni s glasovanjem i industrijskom akcijom."

Preporuka arbitraže, objavljena prije tjedan dana, u početku predviđa posebne porezne isplate od 3000 eura (3330 dolara) u nekoliko faza. Od ožujka 2024. postojao bi osnovni iznos od 200 eura, nakon čega bi slijedilo povećanje plaća od 5,5%, uz minimalno povećanje od 340 eura.

Ako se u Potsdamu ne postigne pomak, moglo bi uslijediti glasanje sa sindikatima. Međutim, ako se obje strane uspiju dogovoriti, novi štrajkovi neće biti razmatrani.

Fotografija: Fabian Sommer/dpa

Tagovi: berlinski aerodrom, Verdi, Berlin
PROČITAJ I OVO
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
REKORDI
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je za 4,4 % više u odnosu na godinu prije.
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
PIĆA
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
ZAGREB - Badel 1862 nastavlja oduševljavati svojom ponudom novih i inovativnih proizvoda uvođenjem na tržište prvog ready to drink pića na bazi legendarnog Badel Pelinkovca Gorkog.
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
STATISTIKA
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
BEČ - Beč i dalje privlači međunarodna poduzeća. To dokazuje činjenica da je prošle godine čak 227 inozemnih poduzeća svoje mjesto poslovanja otvorilo upravo u Beču.
Kraš predlaže 1,50 eura dividende po dionici
DIVIDENDA
Kraš predlaže 1,50 eura dividende po dionici
ZAGREB - Hrvatski proizvođač konditorskih proizvoda Kras predložio je dividendu od 1,50 eura po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE