GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden protiv japanskog preuzimanja US Steela

Biden protiv japanskog preuzimanja US Steela
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 16:15
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izrazio je danas protivljenje planiranom dogovoru kojim bi japanski proizvođač čelika Nippon Steel preuzeo američkog konkurenta US Steel.

Kako je rekao, riječ je o kultnoj američkoj čeličani koja mora ostati u američkim rukama, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Važno je zadržati jake američke čeličane koje zapošljavaju američke radnike. Rekao sam našim radnicima u čeličani da ću se zauzeti za njih i to sam i ozbiljno rekao, rekao je Biden.

Prema AFP-u, Bidenov potez mogao bi pogoršati odnose SAD-a sa saveznikom Japanom. Njezin premijer Fumio Kishida za manje od mjesec dana ima najavljen državni posjet SAD-u.

Dvije su tvrtke koncem prošle godine predstavile planove za preuzimanje vrijedne 14,1 milijardu dolara, ističući da će njihov dogovor povećati proizvodnju čelika i ubrzati napore na dekarbonizaciji. Međutim, to je izazvalo reakciju u Washingtonu i sindikatima.

Već tada je Biden naglasio da inozemna kupnja “ikonične američke tvrtke” zahtijeva ozbiljno preispitivanje mogućeg utjecaja na nacionalnu sigurnost i pouzdanost opskrbnog lanca.

Intervencija Bijele kuće uslijedila je nakon što su dvije tvrtke zatražile od Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, međuagencijskog tijela stvorenog za reviziju inozemnih akvizicija američkih tvrtki, da ocijeni planirano preuzimanje. Proces ocjenjivanja još nije dovršen.

Tagovi: biden, us steel, nippon steel
PROČITAJ I OVO
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE