GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden širi crnu listu kineskih tvrtki s navodnim vojnim vezama

Biden širi crnu listu kineskih tvrtki s navodnim vojnim vezama
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pojačao je restrikcije protiv kineskih tvrtki koje navodno imaju veze s kineskom vojskom te je u četvrtak potpisao odluku kojom se Amerikancima brani da od 2. kolovoza kupuju ili prodaju vrijednosnice 59 kineskih tvrtki.

Kineska vlada prosvjedovala je protiv ovoga poteza još i prije nego li je objavljen.


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da SAD ignorira činjenice i da treba "ispraviti pogreške" i "prestati štetiti globalnom financijskom tržištu i interesima ulagača".

Nova mjera nadograđuje se na nalog koji je izdao Bidenov prethodnik na dužnosti Donald Trump u studenome stavljajući na crnu listu više od 50 kineskih tvrtki s navodnim vezama s vojskom.

Bidenov nalog sada obuhvaća kompanije koje SAD optužuje da koriste tehnologiju nadzora koja omogućava kršenje ljudskih prava. U odluci se navodi kako SAD brani američka ulaganja u kineske tvrtke koje "potkopavaju sigurnost i demokratske vrijednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika".

Bijela kuća dodaje da će lista biti i nadopunjena bude li potrebno.

Za listu spornih kineskih tvrtki neće više biti zaduženo ministarstvo obrane, kao u doba Trumpa, nego će za to biti zaduženo ministarstvo financija.

Mnoge od izlistanih tvrtki već su bile pogođene prethodnom zabranom, koja je obuhvatila i proizvođača mobitela i internetske opreme Huaweija i treću najveću kinesku naftnu kompaniju CNOOC.

Trumpov se nalog, međutim, pokazao ranjivim pa je tako kineski proizvođač smartfona Xiaomi dobio nalog suda u Washingtonu da bude skinut s liste. Također nije ni na Bidenovoj novoj listi.
Trgovinski sukob Kine i SAD eskalirao je u doba Trumpa. Njegova administracija poduzela je korake protiv raznih kineskih tvrtki.
Biden je najavio reviziju politike prema Kini kada je u siječnju preuzeo dužnost, no jasno je dao na znanje da namjerava nastaviti s čvrstim stajalištem prema Pekingu.

Na Bidenovoj su listi i kineski telekomunikacijski divovi kao China Mobile i China Unicom, a na njoj su i zrakoplovne tvrtke Avic i China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Na listi je i Hangzhou Hikvision, proizvođač video tehnologije nadzora.

Tagovi: Joe Biden, Huawei, China Mobile, Avic, China Aerospace Science and Technology Corporation, CNOOC, Xiaomi, crna lista kineskih kompanija, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE