GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blažević: Bilten javne nabave objedinjuje ključna pitanja na jednoj platformi

Blažević: Bilten javne nabave objedinjuje ključna pitanja na jednoj platformi
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 07:03
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Javna nabava smatra se jednom od najkompleksnijih tema u javnom diskursu, a mnogima, pa čak i onima koji se njome bave, predstavlja svojevrsnu nepoznanicu.

Kako bi doskočili problematici javne nabave, odnosno pružili što je više moguće informacija svim sudionicima u ovome procesu, stručnjaci tvrtke Temporis savjetovanje su 2016. godine osmislili Bilten javne nabave u RH, digitalnu i tiskanu publikaciju koja je od ove godine upotpunjena i pripadajućom aplikacijom. Riječ je o platformi koja na jednom mjestu okuplja najširi krug korisnika – naručitelja i ponuditelja, a predstavlja i središnje mjesto u Republici Hrvatskoj i regiji za razmjenu tema, znanja i informacija vezanih uz postupak javne nabave.

Što je presudilo odluci o pokretanju Biltena javne nabave u RH i koje sve prednosti isti donosi sudionicima u procesu javne nabave otkriva Zoran Blažević, izvršni urednik Biltena javne nabave u RH i direktor Temporis savjetovanja.

Kako ste došli na ideju pokretanja Biltena javne nabave, pa kasnije i same aplikacije? Jesu li osobna iskustva presudila prilikom kreiranja ovoga proizvoda?

Već više od 20 godina bavimo se javnom nabavom. Zbog velikog broja pitanja i izazova s kojima smo se suočavali u RH, EU i regiji, shvatili smo potrebu za publikacijom koja će se baviti problematikom javne nabave. Bilten javne nabave u RH uspio je objediniti sve informacije iz ovog područja na jednom mjestu, koje su analizirane, strukturirane i kategorizirane za lakše korištenje. Od 2016. godine do danas izdano je 30 brojeva Biltena koji se bave svim aspektima javne nabave u RH, EU i regiji te je odgovoreno na više od 13.500 pitanja postavljenih od strane naručitelja i ponuditelja.
Tijekom 2022. godine naš tim iz tvrtke Temporis savjetovanja d.o.o. uz pomoć partnera iz IT sektora uspio je usavršiti Bilten javne nabave i pretočiti ga u preglednu, funkcionalnu, korisnu aplikaciju koja je jedinstvena u EU. Aplikacija je dostupna korisnicima od početka 2023. godine.
Cilj aplikacije je omogućiti javnom i privatnom sektoru pristup svim potrebnim informacijama o javnoj nabavi na centraliziran način, uz napredne mogućnosti pretraživanja sadržaja, 0-24h, sedam dana u tjednu, kako bi naručitelji i ponuditelji mogli unaprijediti vlastito poslovanje i zajedno unaprijediti učinkovitost sustava javne nabave u RH.

Koji je značaj aplikacije i samog Biltena javne nabave za građane Republike Hrvatske? Ima li ona utjecaja na njihove živote?

Javna nabava predstavlja središnji način distribucije javnih sredstava između javnog i privatnog sektora te je ključno mjesto suradnje između ovih dviju strana u EU i RH. Koliko je značajno ovo područje može pokazati podatak o tome da je udio ukupne vrijednosti javne nabave u BDP-u Republike Hrvatske 20,59%, u 2022. godini. U Hrvatskoj se često percipira da sustav javne nabave nije posebno kompleksan i da predstavlja "samo" administrativni postupak koji treba provesti. No, vodeći stručnjaci javne nabave u EU uvijek naglašavaju da skup EU prava, koji normira javnu nabavu, koncesije i javno-privatno partnerstvo (direktive, uredbe i presude Suda EU), predstavlja jedno od najkompleksnijih i najzahtjevnijih ekonomsko-pravnih područja unutar EU.

Putem javne nabave provodi se i apsorpcija EU fondova u RH gospodarstvo, stoga je neophodno raditi na unapređenju kako nacionalnog sustava javne nabave, tako i internih sustava nabave naručitelja i ponuditelja kako bi se adekvatno iskoristile sve prednosti koje nam članstvo u EU pruža. Kroz Bilten javne nabave i aplikaciju, koja omogućava pristup kategoriziranim informacijama, javnom i privatnom sektoru omogućava se efikasnije i učinkovitije provođenje postupaka javne nabave.

Javni sektor će uvijek biti zadužen za izgradnju cesta, bolnica, škola, vrtića, vodoopskrbe, kanalizacije, pošte i općenito sve javne infrastrukture, javne digitalne usluge i mnoge druge aktivnosti. Sve te aktivnosti realiziraju se kroz sustav javne nabave i imaju jak utjecaj na živote svih nas u RH. Vjerujemo da smo kroz zadnjih osam godina znatno doprinijeli boljem razumijevanju izazova javne nabave.

Kako točno aplikacija može pomoći sudionicima u procesu javne nabave, odnosno naručiteljima i ponuditeljima? Koje su prednosti koje korisnici aplikacije imaju ispred drugih sudionika u procesu javne nabave, a koji istu ne koriste?

Naručitelji mogu analizirati praksu DKOM-a do najsitnijih detalja pregledavajući svaku odluku putem dostupnih filtera. Moguće je sagledati za koje postupke nabave se najčešće ulažu žalbe, identificirati uobičajene greške drugih naručitelja te pregledavati i analizirati sadržaj odluka DKOM-a, npr. pregledati samo očitovanja naručitelja iz svih odluka DKOM-a određene tematike. Umjesto čitanja opsežnih odluka DKOM-a i VUS-a, koje često broje 15 ili više stranica, aplikacija nudi sažetke koji nikada ne premašuju jednu stranicu Word teksta. Osim prakse DKOM-a, VUS-a i Suda EU, korisnicima je dostupno više od 3.100 kategoriziranih i lako pretraživih pitanja i odgovora.

Ponuditelji, slično kao naručitelji, imaju mogućnost analize prakse DKOM-a do najsitnijih detalja. Mogu analizirati odluke i pregledati samo žalbene navode kako usvojene tako i odbijene, vezati žalbene navode za različite stadije postupaka i vrste predmeta nabave, čime mogu procijeniti hoće li njihova žalba biti prihvaćena. Uvijek savjetujemo ponuditeljima da se prije ulaganja žalbe upoznaju sa stavovima DKOM-a. Prije uvođenja aplikacije BJN RH, za ovakve analize ponuditeljima su bili potrebni dani rada pravnih timova, a sada je potrebno samo nekoliko klikova. Sve relevantne informacije su im na dohvat ruke. Najvažnije od svega, dok većina službi ima ograničeno radno vrijeme, aplikacija je dostupna 24/7, tijekom cijele godine.

Korisnici aplikacije imaju značajnu prednost u odnosu na ostale jer na jednom mjestu imaju sve potrebne informacije o svim fazama procesa javne nabave. Na praktičnim primjerima daju se objašnjenja kako napraviti istraživanje tržišta, provesti planiranje nabave, organizirati jednostavnu nabavu, napisati interne akte o nabavi, pripremiti dokumentaciju o nabavi, odrediti tehničku, stručnu, financijsku sposobnosti ponuditelja, ispravno sastaviti troškovnike i definirati tehničke specifikacije, odrediti kriterije za odabir ENP-a i povezati ih s potrebama naručitelja i trenutnom stanju na tržištu, sastaviti i dostaviti ponudu, povesti ispravan pregled i ocjenu ponuda, objašnjeni su svi aspekti ulaska u ugovorni odnos te izmjene ugovora, analizirani su nalazi državne revizije vezani za učinkovitost javne nabave te najčešće pogreške, obrađene su financijske korekcije u postupcima financiranim iz EU fondova, sve faze pravne zaštite pred DKOM-om i VUS-om te niz drugih informacija. Dostupna su mišljenja nadležnih tijela u RH i EU, hodogrami svih postupaka, svi važeći i nevažeći pravni propisi vezani za javnu nabavu, EU direktive i presude Suda EU te adekvatna stručna literatura iz drugih zemalja EU-a i svijeta.

Doprinose li Bilten javne nabave i pripadajuća aplikacija smanjenju nerazumijevanja između javnog i privatnog sektora? Kakav je zapravo utjecaj aplikacije na povezivanje javnog i privatnog sektora u postupku javne nabave?

Čest je slučaj da zaposlenici naručitelja nikada nisu radili u privatnom sektoru, niti su zaposlenici ponuditelja radili u javnom sektoru. Samim time jasno je da postoji nerazumijevanje kako druga strana funkcionira te odvojenost strana prilikom izvršenja ugovora o javnoj nabavi. Još češći je slučaj da zaposlenici naručitelja i ponuditelja nikada nisu radili u regulatornim državnim tijelima ili međunarodnim organizacijama, pa imaju problema shvatiti specifičnosti pojedinih odluka tih tijela.

Točno je da je javna nabava strogo formalan postupak, te da naručitelji i ponuditelji do donošenja odluke o odabiru moraju poštivati formalnost postupka. Ta formalnost, zbog poštivanja načela javne nabave će uvijek biti prisutna. Međutim, jednom kada je odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donesena i kada se ugovor počinje izvršavati, tada je stupanj formalnosti manji te bi dio formalnosti trebao biti zamijenjen sa suradnjom. Ono što se mora istaknuti je da se i tijekom suradnje moraju poštivati načela javne nabave. Kroz aktivno korištenje aplikacije može se dođi do brzog unapređenja znanja o tome – što je dopušteno, a što nije u sustavu javne nabave.

Također, tijekom suradnje u izvršenju nekog ugovora o javnoj nabavi zna doći do nerazumijevanja koje ima različite uzroke. Kroz aplikaciju i stručne članke u Biltenu nastojimo objasniti koji su uzroci navedenog nerazumijevanja, kako bi smanjili probleme u javnoj nabavi u svim fazama procesa. Predstavnike javnog sektora upućujemo na probleme privatnog sektora u javnoj nabavi, dok predstavnike privatnog sektora educiramo o svim zakonskim obvezama koje jedan predstavnik javnog sektora ima u svakom postupku javne nabave.
Kroz analizu pravne prakse DKOM-a i VUS-a, ponuditelji znaju kada trebaju ulagati žalbe a kada ne, dok su naručitelji upoznati s pogreškama koje ne bi smjeli raditi (ponavljati).

Na koji način ste poboljšali transparentnost u procesu javne nabave putem Biltena? Je li aplikacija pritom imala ulogu kakvu ste joj namijenili?

Bilten javne nabave u RH omogućio je i nudi objavu svih relevantnih podataka na jednom mjestu, budući da je ranije bilo potrebno posjećivati razne web stranice kako bi se prikupile sve potrebne informacije, ukoliko bih ih uopće i mogli pronaći. Napravljena je kategorizacija podataka koji su u aplikaciji strukturirani na način da korisnicima omogućavaju lakšu pretragu. Zahvaljujući preglednim filterima korisnici sada mogu brzo i efikasno doći do željenog sadržaja.

Nadalje, ponosni smo na analitički pristup koji pruža sama aplikacija. Zahvaljujući redovitoj analizi dostupnih podataka koju provodimo te stručnim člancima koje objavljujemo, članci u Biltenu javne nabave prate promjene u praksi nadležnih tijela u RH i EU, ažuriranja zakonskih i podzakonskih propisa koji se odnose na javnu nabavu, uspješne primjere najbolje prakse iz EU i svijeta, te općenito sve novosti iz područja javne nabave. Bilten javne nabave u RH povezao je institucionalno znanje različitih institucija u RH i EU te omogućio da se to znanje ne izgubi jednom kada zaposlenici tih institucija promijene svoje radno mjesto. Novi stručnjaci javne nabave na jednom mjestu, u Biltenu, imaju „iskusnog mentora“ koji zna odgovore na sva pitanja koja mu postave.

Naposljetku, kao jednu od važnijih odlika aplikacije istaknuo bih i praćenje pravne prakse. U tom pogledu posebna se pažnja posvećuje upravo pravnoj praksi Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), Visokog upravnog suda (VUS) i Suda EU. Odluke i presude analiziraju se na dnevnoj bazi, čime pružamo naručiteljima i ponuditeljima uvide relevantnu praksu nadležnih institucija, kako bi izbjegli česte pogreške u postupcima. Možete se i sami uvjeriti u preglednost i korisnost aplikacije za svakodnevni rad registracijom na www.biltenjavnenabave.hr. Za registraciju na Početni model ne plaća se naknada, a već kroz Početni model imate pristup nizu korisnih informacija i dokumenata.

Imate li već sada neke ideje i planove na kojima radite, a koji se odnose na budućnost domaće javne nabave? Hoće li nakon aplikacije zaživjeti možda još neki dodatni alati i platforme?

Naravno, realizacija je u tijeku i o tome ćemo na vrijeme obavijestiti sve zainteresirane. Obzirom da smo dugo u sustavu javne nabave, uvijek imamo ideja za unapređenje i poboljšavanje razumijevanja sustava javne nabave. Javna nabava je prisutna u svakom segmentu našeg društva i kao takva se prilagođava/mijenja ovisno o novim pravnim propisima te tržišnim okolnostima.

Primjer trenutne promjene koja je aktualna u sustavu, je uvođenje novog Elektroničkog oglasnika javne nabave u RH (EOJN RH). Novi oglasnik predstavlja dobrodošlu i očekivanu promjenu, međutim, kao i sa svim promjenama, nije ih lako napraviti i postoje izazovi u implementaciji. Novi oglasnik predstavljen je javnosti krajem rujna 2023. a demo verzija dostupna je od početka listopada 2023. godine, dok je za sve naručitelje i ponuditelje u RH primjena novog EOJN-a obvezna od siječnja 2024. godine.

Novi broj Biltena javne nabave u RH bit će objavljen u studenom 2023. godine, kao jednu od centralnih tema imat će upravo temu Novi EOJN RH u praksi. Osim novog EOJN-a, pisat ćemo i o izazovima zelene nabave koja je usko povezana s projektima financiranim iz EU fondova. Također, tijekom studenog 2023. godine objedinit ćemo sva pitanja i odgovora na temu EOJN-a RH, koja smo dobili prilikom provođenja programa usavršavanja. Ta će pitanja i odgovori biti dostupni u aplikaciji u kategoriji Česta pitanja. Nadam se da će naručitelji i ponuditelji u RH shvatiti važnost prilagodbe novom sustavu EOJN RH te da će vrijeme do 1. siječnja 2024. godine iskoristiti za prilagodbu vlastitog poslovanja. Kroz Bilten javne nabave svakako ćemo dati alate potrebne da ova tranzicija bude što lakša i sa što manje troškova za javni i privatni sektor.

BJN RH aplikacija je živi organizam koja se svakodnevno razvija i raste, budući da se na dnevnoj razini unosi velika količina novih podataka koji su analizirani, kategorizirani, strukturirani i dostupni korisnicima aplikacije putem mnogobrojnih filtera i naprednih sustava pretraživanja.
Početkom 2024. godine imamo nova iznenađenja za javni i za privatni sektor, omogućiti ćemo korištenje novih alata s kojima javnu nabavu a i nabavu u privatnom sektoru nastojimo učiniti efikasnijom, preglednijom i lakšom za upravljanje. Više informacija o novim alatima bit će dostupno početkom 2024.

Tagovi: Bilten javne nabave, javna nabava, Temporis savjetovanje, Zoran Blažević
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE