GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

British Airways ponovno odgodio letove za Hrvatsku

British Airways ponovno odgodio letove za Hrvatsku
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 09:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - British Airways ponovno odgađa početak prometovanja na linijama iz Londona prema hrvatskim zračnim lukama.

Na snazi su još uvijek restriktivne mjere koje zapravo priječe veći broj putnika između dvije zemlje, što direktno utječe i na aviokompanije koje prometuju na direktnim linijama između zračnih luka u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Unatoč mjerama, iz Londona prema Hrvatskoj prometuje veći broj aviokompanija, no ne i British Airways.

Od 17. svibnja turistička putovanja u UK više nisu ilegalna, na snagu je stupio tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na „zelene“, „žute“ i „crvene“. Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva, piše Croatian Aviation.

Ipak, Republika Hrvatska otvorena je za ulazak stranih putnika po jasno određenim pravilima, pa je jedan veliki prijevoznik, kao što je to British Airways, već trebao obnoviti promet prema hrvatskim zračnim lukama.

Linija između Londona (Heathrowa) i Splita prva će krenuti s prometovanjem. Naime, British Airways će obnoviti promet na spomenutoj liniji u petak, 11. lipnja, nakon nekoliko mjeseci odgađanja. Do kraja lipnja letovi su potvrđeni tek jednom tjedno, svakog petka.

Od početka srpnja kompanija planira na ovoj liniji prometovati 5 puta tjedno, a tada bi trebala krenuti i linija London City - Split, tri puta tjedno.

Do prije nekoliko dana British Airways je u najavi imao više od 10 tjednih letova između Londona i Splita, no sada je broj linija drastično smanjen do polovine srpnja.

Split je, uz Dubrovnik, vrlo važno sezonsko odredište u Hrvatskoj i jedan tjedni let od 11. lipnja svakako ne može biti dovoljan. Između ostalog, minimalni broj tjednih operacija putnicima ne nudi nikakvu fleksibilnost po pitanju odabira datuma putovanja.

Iako je British Airways najavljivao početak prometovanja prema Zagrebu već nekoliko puta, prodavajući karte na najavljenim letovima koje je zatim otkazivao, kompanija sada najavljuje redovne letove između dva glavna grada od 30. lipnja. S obzirom na dosadašnja brojna otkazivanja, moguće je očekivati da će se to nastaviti događati.

Kompanija od spomenutog datuma planira četiri tjedna leta; srijedom, petkom, subotom i nedjeljom, dok je prije dva tjedna u prodaji bilo više od deset tjednih letova!

Zagreb je trenutno povezan s Londonom letovima Croatia Airlinesa koja na ovoj liniji prometuje tri puta tjedno; ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Gotovo nevjerojatno, British Airways planira prvi let prema Dubrovniku tek 1. srpnja. Trenutno na ovoj liniji, doduše iz druge londonske zračne luke, prometuje britanski EasyJet. Od 05. srpnja British planira svakodnevno povezivati London i Dubrovnik, no očigledno je da će doći do dodatnih otkazivanja određenih polazaka.

Pulska zračna luka trebala bi i ove sezone imati liniju British Airwaysa prema Heathrowu. Prvi let trenutno je najavljen za 10. srpanj, a tek od 20. srpnja u prometu bi trebala biti dva tjedna leta, utorkom i subotom.

Pomalo razočaravajuće, British Airways još uvijek ne prometuje prema Hrvatskoj, iako letove najavljuje još od zime te ih zatim uredno otkazuje, što putnicima ne ulijeva potrebno povjerenje.

Postavlja se pitanje zašto British Airways čeka na obnavljanje prometa prema našim zračnim lukama te kakav će na kraju red letenja ove kompanije biti prema Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i Puli u ljetnoj sezoni koja je već pred vratima. Trenutna situacija nije obećavajuća. Da stvar bude gora, prema hrvatskim zračnim lukama već prometuju brojni avioprijevoznici, pa čak i oni kojih nije bilo prošle godine (ili su imali značajno manji broj linija), poput Aeroflota, TAP Portugala, Iberie, Volotee, Smartwingsa i brojnih drugih.Jasno je da trenutna pravila nisu povoljna za putovanja između dvije zemlje, no zasigurno postoji određeni broj putnika koji bi na spomenutim linijama putovao unatoč ranije navedenim restrikcijama, što je trenutno razlog zašto između Londona i Hrvatske prometuju drugi avioprijevoznici, poput EasyJeta, Croatia Airlinesa, Ryanaira, a uskoro i drugi.

Tagovi: British Airways, Croatia Airlines, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Pula
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE