GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Rio Tinto nije otišao iz Srbije

Brnabić: Rio Tinto nije otišao iz Srbije
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2024 / 08:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je kompanija Rio Tinto nije otišla iz Srbije jer poseduje značajnu količinu zemlje.

- Vi ne možete tim ljudima (kompaniji) da oduzmete tu zemlju. Ako to uradite, vi ste krenuli u nacionalizaciju. Ako krenete u nacionalizaciju, onda u ovoj zemlji nema nikakve pravne sigurnosti kako za investitore, tako i za pravna lica - rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Izrazila je nadu da ni naredna vlada neće pokušati da uradi nešto slično. Prema njenim rečima, meštani u tom delu Srbije dobrovoljno su prodali zemlju Rio Tintu.

- Nijedan milimetar zemlje koju poseduje Rio Tinto nije rezultat eksproprijacije. Oni su ponudili neki novac, ti ljudi su to prodali. Vi ne možete tu zemlju da oduzmete - kazala je ona.

Navela je da je Rio Tinto došao u Srbiju nešto pre 2004. godine, kada su, kako tvrdi, zakoni o rudarstvu izmenjeni tako da kada neko ima istražna prava, automatski dobija i eksploataciona prava.

- Na osnovu toga, Rio Tinto danas može da tuži Srbiju - dodala je Brnabić.

Predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenio je da, što se tiče ugovora sa kompanijom Rio Tinto, postoje dve opcije - ili da se raskine, ukoliko već nije raskinut, ili da se obnovi.

Naveo je da bi, u slučaju međunarodnih arbitraža u slučaju raskida ugovora, to bio trošak od "bar pola milijarde za državu".

- Drugi aspekt je ovaj da se stvori snažan pokretač rasta, ili snažan doprinos rastu - lanac od rudarenja do proizvodnje električnih automobila, gde imamo industrije koje planiraju da proizvode električne automobile. To su zaista neverovatni finansijski efekti - kazao je Kovačević.

Brnabić se nadovezala i navela da ugovor "kao takav" ne postoji, već da firma ima dozvolu za istraživanje, koju ne može da dobije niko drugi, ukoliko Rio Tinto sam ne odustane od nje".

- Država ne može to da da nekome drugom. Mi nemamo ugovor, ali ta dozvola ima snagu. Vi kada ste dali prvu istražnu dozvolu te 2004. godine i nakon toga promenili zakon 2006. godine, produžavali istražna prava do 2012. godne, bivša vlast je državu samo gurala u to - navela je premijerka.

Tagovi: Brnabić, Rio Tinto, LITIJUM, LITIJ
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE