GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Sve je plaćeno, podmeće nam bivši poslovni partner

Brodosplit: Sve je plaćeno, podmeće nam bivši poslovni partner
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 14:19
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Brod za kružna putovanja opisan kao 'najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima', izgrađen u Brodosplitu i nazvan 'Golden Horizon', prisilno je zaustavljen od strane britanskih vlasti u luci Dover na zahtjev tvrtke 'Star Clippers' kao originalnog naručitelja, i to zbog neplaćenih financijskih obveza - objavila je u petak Slobodna Dalmacija.

Iz splitskog škvera odgovorili su žestokim napadom na ovaj medij i tvrdnjom da su izloženi dvogodišnjim pritiscima i ucjenama od strane ove monegaške tvrtke.

Samom brodu, tvrde, nakon 'zlonamjernog i piratskog' zaustavljanja skinute su sve hipoteke i on je nastavio slobodno ploviti.

Informacije o zaustavljanju golemog jedrenjaka, originalno procijenjenog na 67 milijuna eura, za splitski dnevnik potvrdili su u tvrtki 'Star Clippers'. Naveli su da za to postoji sudski nalog jer je 'unatoč nekoliko pokušaja naplate Brodosplit odbio dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze'. Pozivaju se na arbitražu provedenu u Nizozemskoj po kojoj splitski škver vlasniku ove tvrtke Ericu Krafftu ima isplatiti 13 milijuna eura, piše tportal.

Kako je na brodu upisana hipoteka od šest milijuna eura, njegov vlasnik po istim tvrdnjama ima platiti još 7 milijuna eura. A sadašnji vlasnik je, otkrila je također Slobodna Dalmacija, zapravo tvrtka 'XB Ahts Hero Shipping' s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak ujedno sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika 'Brodosplita' i 'DIV Grupe'.

Četverodnevni aranžman na njemu stoji oko 11 tisuća kuna po osobi.

Iz Brodosplita su reagirali iznimno žestoko, prozvavši pisanje splitskog dnevnika 'senzacionalističkim, nepotpunim i pristranim', čak tvrdeći da se 'otvoreno stavio na stranu bivšeg poslovnog partnera' u želji da se ovaj škver financijski baci na koljena. Medijima su poslali dokument koji navodno dokazuje potpuno suprotno stanje stvari.

'Naš bivši partner koristio je sva raspoloživa (pa i slobodna) sredstva kako bi nas doveo u situaciju da smo prisiljeni njemu isporučiti brod - ali prema njegovim uvjetima. Nije uspio, a i arbitraža je odbila taj njegov zahtjev. Da apsurd bude veći, preko tog istog medija koji mu se stavio na raspolaganje, naš bivši poslovni partner pokušao je u javnosti stvoriti dojam da je pobijedio na arbitraži - istoj onoj koja je odbila njegov zahtjev da mu se isporuči jedrenjak', između ostalog objašnjavaju u Brodosplitu. Tvrde da je optužba o izbjegavanju ispunjenja financijskih obveza 'čista laž'.

'Brodosplit je još u srpnju 2019. godine prvi put ponudio plaćanje za takozvani 'buyers supply' Star Clippersu za isporučeno s njihove strane, jedrilje i jarbole, međutim oni su to kao i više puta kasnije odbili, o čemu postoji vjerodostojna dokumentacija. Ucjenjivali su nas i tražili znatno više od iznosa vrijednosti isporučene opreme, znatno više od iznosa hipoteke, ali i znatno više nego što je arbitraža utvrdila da ta njihova isporuka vrijedi. A to su sve radili kako ne bi nakon plaćanja skinuli hipoteku - da bi jednom mogli napraviti ovo što su jučer napravili, arestirati brod. Potpuno neosnovano i zločesto, mogli bismo reći i piratski', tvrde u splitskom brodogradilištu.

Medijima su dostavili dokument iz srpnja 2019. godine u kojemu tvrtki 'Star Clippers' pismeno nude plaćanje 6 milijuna eura za skidanje hipoteke.

'I početkom srpnja vlasnik broda Golden Horizon nudio je Star Clippersu isplatu njegove tražbine prema Brodosplitu koja je bila osigurana hipotekom na tom brodu, uz uvjet propisan hrvatskim zakonom, da Star Clippers dopusti brisanje hipoteke na tom brodu u zamjenu za plaćanje. Kao što je tu isplatu u više navrata počevši u 2019. godine nudio Star Clippersu i sam Brodosplit, ali je ovaj to odbijao', navode dalje u Brodosplitu.

Potom objašnjavaju da je prošlog tjedna Brodosplitova tvrtka sa sjedištem na Maršalovim Otocima zatražila otvaranje sudskog depozitnog računa za plaćanje spomenutih šest milijuna eura, to je dopušteno ove srijede i taman kad su htjeli uplatiti novac - Krafftova tvrtka zaustavila je brod u Engleskoj.

'Ovo je bio samo nastavak, ali zadnji, Star Clippersovog pritiska na Brodosplit i pokušaja širenja negativne marketinške slike o Golden Horizonu. Važno je napomenuti da je dosadašnjem sporu s Brodosplitom Star Clippers je blokirao operiranje broda skoro dvije godine te je vlasnik broda Golden Horizona pokrenuo sudske postupke za naknadu štete i na tragu toga je sud u Nizozemskoj donio odluku o blokadi računa Star Clippersa u visini 23 milijuna eura. Protiv Star Clippersa vlasnik broda vodi parnicu za naknadu štete na Bahamima. Također je pokrenut postupak za kazneni progon odgovornih osoba u Star Clippersu zbog prevare i nepoštivanja odluka suda u Francuskoj', zaključuju u Brodosplitu.

Bilo da je brod blokiran zbog toga što se izbjegavalo plaćanje dugova, ili se to dogodilo zbog 'pritisaka, ucjena i zločestoće', rezultat je po tvrdnjama iz Debeljakove tvrtke povoljan: jedrenjak više nema nikakvih hipoteka, pušten je i 'može potpuno slobodno operirati svim morima svijeta'.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, Golden Horizon, Star Clippers
PROČITAJ I OVO
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
KARIJERE
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
ZAGREB - Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK koje okuplja velika i srednja poduzeća. Na izbornoj sjednici Udruženja, naglašeno je kako će se kao i do sada, zagovarati interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
DOKAPITALIZACIJA
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Iz Đuro Đaković grupe izvijestili su danas da su zaprimili potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ugovorio je tijekom kolovoza i rujna nekoliko značajnih ugovora, vrijednih više od 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
Kvalitet i vrijednosti tuzlanske Solane slave se 137 godina
TRADICIJA
Kvalitet i vrijednosti tuzlanske Solane slave se 137 godina
TUZLA - Jedna od najstarijih kompanija u BiH, sa bogatom i impresivnom historijom, ove godine slavi svojih 137. godina postojanja. Tuzlanska Solana kao tajnu svog uspjeha može prepisati tradiciji i konstantnoj kvaliteti koja je sve ove godine ostala nepromijenjena.
Konzum zaključava cijene za još 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice
POTEZI
Konzum zaključava cijene za još 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice
ZAGREB - Konzum će u četvrtak 29. rujna zaključati maksimalne cijene 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice kako bi svojim vjernim kupcima pomogao u izazovnoj aktualnoj situaciji u kojoj su cijene gotovo svih namirnica u kontinuiranom porastu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE