GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cinkarna u prvom kvartalu s manjim prihodima i dobiti

Cinkarna u prvom kvartalu s manjim prihodima i dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:44
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje je u prvom tromjesečju zabilježila 50 milijuna eura prihoda, što je za četvrtinu manje nego u istom razdoblju lani. Pad je rezultat niže prosječne cijene i manje količine pigmenta titanijevog dioksida, objasnili su iz tvrtke. Neto dobit pala je za 76 posto, na 3,8 milijuna eura.

U prvom tromjesečju, navode iz Cinkarne, nastavljeno je usporavanje potražnje kupaca iz svih prodajnih segmenata zbog inflatornih pritisaka na industriju i krajnjeg potrošača.

“Europsko tržište pigmenata stoga ostaje oslabljeno barem do kraja ove godine, dijelom zbog uvoza jeftinijeg kineskog uvoza, dijelom zbog visokih razina neiskorištenih zaliha. Potražnja za pigmentima slabija je i u Sjevernoj Americi, jer usporavanje tržišta nekretnina otežava potražnju za bojama i premazima", napisali su u izvješću o poslovanju koje je Cinkarna danas objavila na stranicama Ljubljanske burze.

Kako su najavili, planiraju restriktivniju politiku u području upravljanja troškovima materijala, sirovina, energije i usluga.

"Istovremeno, svjesni smo da su zaposlenici najvažniji temelj poslovnog uspjeha, stoga ćemo i dalje, u dogovoru s reprezentativnim sindikatima i predstavnicima zaposlenika, brinuti o tome da nagrađivanje zaposlenika na adekvatan način odražava uspješnost tvrtke odnosno kvalitetu svojih rezultata", dodali su.

Na temelju trenutačnih tržišnih uvjeta procjenjuju da će iu narednim kvartalima biti pritiska na cijene. "Istodobno, cijene nekih ključnih sirovina i dalje su na visokim razinama ili su aprecirane u manjoj mjeri, što će rezultirati daljnjim pritiskom na smanjenje profitnih marži", pojašnjavaju.

Ukupna vrijednost izvoza Cinkarne u prvom je tromjesečju dosegnula 44,7 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u istom razdoblju lani. Bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) dosegnula je 7,9 milijuna eura i čini 16 posto prodaje. U odnosu na prethodnu godinu EBITDA je niža za 65 posto.

„Uprava i zaposlenici svjesni su da naš daljnji put, temeljen na načelima održivog razvoja, mora biti usmjeren prema jačanju gospodarske uspješnosti i osiguravanju poslovne odgovornosti te povezivanju i ostvarenju ciljeva svih dionika. S takvim strateškim stavom nastojimo rano prepoznati razne rizike, pa tako i klimatske, a istovremeno hrabro otvaramo krila prilikama", napisali su u Cinkarni.

U prva tri mjeseca ove godine za investicije, nabavu dugotrajne imovine i zamjenske opreme utrošeno je 2,1 milijun eura, što predstavlja više od 10 posto planiranih sredstava za ovu godinu. Kako su objasnili, ulažu u programe koji pokazuju potencijal rasta, a ulaganjima u proizvodnju uglavnom slijede ciljeve osiguranja profitabilnog obujma količinske proizvodnje, postizanja veće kvalitete, zakonske usklađenosti i energetske održivosti.

Cinkarna je danas objavila sazivanje glavne skupštine koja će se održati 14. lipnja. Već sredinom travnja objavila je da ove godine ne planira isplaćivati dividendu jer je tvrtka ove godine dobila državnu potporu za ublažavanje posljedica energetske krize. Ako bi isplatila dio dobiti, morala bi primljena sredstva vratiti s kamatama, što bi za nju značilo veći financijski gubitak.

Tako uprava predlaže dioničarima da bilančna dobit za prošlu godinu u iznosu od 25,01 milijun eura ostane neraspoređena. Kako su napisali, uprava i nadzorni odbor vagali su prava dioničara s jedne strane i interese društva s druge strane te su došli do zaključka da su u ovom slučaju prevagnuli interesi društva. Gubitak navedenih sredstava utjecao bi i na ekonomski položaj dioničara, dodaju.

Na dnevnom redu je i prijedlog o davanju odobrenja za stjecanje vlastitih dionica. To bi vrijedilo godinu dana, au tom bi razdoblju tvrtka mogla kupovati dionice po cijeni koja ne bi smjela biti niža od 14 eura ni viša od 29 eura po dionici. Društvo bi ih stjecalo radi povlačenja dionica, sukladno odredbama zakona i statuta društva o smanjenju temeljnog kapitala.

Glavna skupština odlučivat će o prijedlogu davanja razrješnice upravi te o prijedlogu politike nagrađivanja organa upravljanja i nadzora u društvu. Bit će obaviještena da je radničko vijeće tvrtke izabralo Aleša Stevanoviča za predstavnika radnika u nadzornom odboru na petogodišnji mandat koji je započeo 8. ožujka, navodi se u sazivu koji je danas objavljen na internetskim stranicama Ljubljanske burze. .

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna, DUTB, dividenda
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE