GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coca-Cola poslovala iznad očekivanja

Coca-Cola poslovala iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 07:18
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Američki proizvođač gaziranih sokova Coca-Cola izvijestio je o boljoj tromjesečnoj zaradi od očekivane nakon što su potrošači nastavili kupovati proizvode te tvrtke po povišenim cijenama.

Prihodi u razdoblju od listopada do prosinca porasli su 6,9 posto na 10,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 10,65 milijardi dolara. Organski rast prihoda, koji isključuje akvizicije i prodaje, iznosio je 12 posto, iznad konsenzusa od 8,8 posto.

Taj rast prvenstveno je rezultat skoka cijena u asortimanu proizvoda od devet posto, iznad tržišnih očekivanja, dok je prirodni obujam prometa veći za dva posto. Coca-Cola je ostvarila znatno bolje rezultate od svog glavnog konkurenta, PepsiCo-a, koji je zabilježio pad prodaje jer su više cijene smanjile organsku prodaju za četiri posto, piše Momentum.

Coca-Cola na tržištu Sjeverne Amerike bilježi pad prometa od jedan posto, regija EMEA bilježi rast od jedan posto, a tržište Južne Amerike skok od četiri posto.

Tvrtka je pad prirodnog prometa na sjevernoameričkom tržištu dijelom pripisala slabijoj potražnji među potrošačima s niskim primanjima. Dugogodišnji trend pada gaziranih pića uprava nastoji zaustaviti i ponudom pića bez šećera te prilagodbom veličine prodajnih pakiranja.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) za ovo tromjesečje porasla je za 10 posto i ispunila očekivanja od 0,49 USD. Operativna dobit skočila je 10 posto, dok je na razini cijele godine porasla četiri posto.

Operativni novčani tok (OCF) u 2023. porastao je pet posto na 11,6 milijardi dolara, dok se slobodni novčani tok (FCF) povećao dva posto na 9,7 milijardi dolara.

Uprava tvrtke očekuje usporavanje rasta cijena proizvoda u narednom razdoblju, ali i rast organskih prihoda u 2024. godini od 6-7 posto, što je iznad konsenzusa od 5,9 posto (12 posto u 2023. godini). Očekuje se da će prilagođeni rast dobiti biti u rasponu od 4-5 posto u odnosu na konsenzus od 4,5 posto.

Dionice Coca-Cole u današnjem su trgovanju blago pale na 59,4 dolara, dok su prošle godine zabilježile minus od 1,5 posto.

Tagovi: Coca-Cola, cola, pepsi, pepsico
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE