GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu

Debeljak traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu
BRODOSPLIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak novim potezom pokušava kupiti još malo vremena kako bi spasio splitski škver.

Nastojeći oteti se stečaju - sada već rasterećen radničkih jadikovki, budući da ih je u samom “Brodosplitu” ostalo tek stotinjak, dok ih je barem tisuću ostavio bez posla i egzistencije u više od dvadeset izbrisanih škverskih poduzeća - samoborski poduzetnik do apsurda razvlači i sudske postupke, koristeći sve ono inertno i sporovozno što mu stečajni propisi obilato pružaju. Ne bi li dobio još vremena, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko - Debeljakovi odvjetnici u najnovijoj epizodi sapunice o škverskoj propasti sada traže novu predstečajnu nagodbu! A baš bi bilo lijepo vidjeti kojim to novcem Debeljak, odnosno “Brodosplit” plaća sve te puste advokatske timove. Ne vjerujemo baš da poslovni odvjetnici primaju priznanice umjesto novčanih honorara. A škver vodi bezbrojne i beskonačne postupke pred čitavom lepezom domaćih i međunarodnih sudišta.

Naprimjer, “Brodosplit” sam navodi 368 aktivnih sudsih sporova, plus 44 radna spora, plus 203 spora koja su gotova, ali se još vode u tzv. pravosudnoj e-komunikaciji.

A škverski računi blokirani su odavno. Trenutačno na iznos od 61 milijun kuna. U očevidniku nepodmirenih osnova za plaćanje (kod Fine) izlistana su tako 34 naloga. Među njima, najveći vjerovnici su upravo Debeljakove tvrtke - “Brodogradilište specijalnih objekata” (16 milijuna kuna) i “Dream One Shipping”, škverska tvrtka osnovana u inozemstvu (14 milijuna kuna).

Značajan škverski vjerovnik među aktualnim blokadama istaknutima na Fini je Republika Hrvatska (za poreze, prireze, carine i slično), ali i javne tvrtke, poput HEP-a. Iznosi su višemilijunski...

No, sve to ne priječi Debeljaka da zasipa Trgovački sud u Splitu novim prijedlozima. Tako u najnovijoj rastezaljci Samoborac najprije traži odgodu ročišta na kojemu bi sudac Ivan Čulić 16. prosinca trebao ocijeniti postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad “Brodosplitom”. Kažu škverski odvjetnici kako za stečaj nema uvjeta jer je - naprimjer - “Brodosplit” u blokadi tek dvadesetak dana, a za stečaj je potrebno da ih se naniže barem 60.

Ali, svakomu je jasno, što nije pobjeglo ni trgovačkom sucu, da je “Brodosplit”, de facto, u blokadi još od travnja, odnosno najmanje 300 dana! Samo što je onda bilo u pitanju pedesetak milijuna kuna. Tada je zatražena i odobrena prva škverska predstečajna nagodba (nulta je bila odbijena jer nisu priloženi svi dokumenti), koja se razvukla do nekidan, kada je pravomoćno prekinuta jer se Debeljak nije držao propisa: plaćao je što nije smio i ignorirao sudskog povjerenika.

Ali je iskoristio sustav koji kaže da dužnikovi računi ne smiju biti ovršeni dok traje predstečaj. Drugim riječima, vjerovnici ne mogu prisilno naplatiti svoje tražbine dok traje nagodba.

I čim je “Brodosplitov” predstečaj pravomoćno dokinut, računi su ponovno blokirani. Ali je stari brojač dana vraćen na nulu i počeo se okretati iznova. I došao na tih aktualnih dvadesetak dana. Za koje se sada hvataju odvjetnici, vičući da je blokada duga tek tri tjedna i da to nije dovoljno za stečaj.

Tagovi: Tomislav Debeljak, Brodosplit, DIV grupa
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE