GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore

Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2023 / 12:28
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz prošle godine u vezi sa postupkom privatizacije Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je saopšteno da je saglasno procedurama, taj predmet sada zatvoren osim za sprovođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka.

„To je znatan iznos koji bi Deripaska u skladu sa presudom trebalo da plati Crnoj Gori a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova“, navodi se u saopštenju.

Parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Deripaska je tražio izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, koja je takođe donesena u korist Crne Gore, zahtijevajući da se ona poništi.

Postupak je okončan u novembru prošle godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore. Apelacioni sud naložio je tada Olegu Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628,46 hiljada EUR i 86,08 hiljada USD.

„Deripaska je 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije KAP-a i Rudnika boksita“, podsjetili su iz Ministarstva.

Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1,6 miliona EUR u korist Crne Gore.

„U vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima“, navodi se u saopštenju.

Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke tribunala Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući ni presudu Apelacionog suda, Deripaska je pokušao podnijeti žalbu Vrhovnom sudu u Švedskoj i ista je odbijena, takođe u korist Crne Gore.

„Deripaska i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan prethodnim odlukama arbitražnog tribunala i Apelacionog suda u Švedskoj i opstruira sudske postupke, međutim Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prinudno naplati svoja potraživanja u skladu sa ovim odlukama kao i troškove u vezi postupka pred Vrhovnim sudom u Švedskoj“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: oLEG dERIPASKA, kOMBINAT ALUMINIJUMA, Rudnici boksita
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE