GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u trećem kvartalu

DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u trećem kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka logistička tvrtka DHL Group izvijestila je u srijedu o oštrom padu dobiti i prihoda u trećem kvartalu u uvjetima posustale kupovine putem interneta u postpandemijskom razdoblju i slabog gospodarstva.

Prihod DHL-a iznosio je u trećem kvartalu 19,40 milijardi eura i bio je za 19,3 posto niži nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju poslovni rezultati.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) pala je za 32 posto, na 1,37 milijardi eura. U gotovo istom postotku smanjila se i neto dobit, potonuvši na 807 milijuna eura.

Logističke tvrtke nastoje uskladiti troškove poslovanja s globalnom potražnjom koja je vratila na pretpandemijsku razinu i bore se za tržišni udio, tumači Reuters.

Tako su maloprodajne tvrtke u SAD-u u listopadu prvi puta u više od četiri godine bez većih problema od UPS-a i FedExa ishodile popuste, prema podacima u sektoru i razgovorima sa savjetnicima logističkih kompanija u pregovorima o cijenama.

Još u prvoj polovini 2022. dva logistička diva otklanjala su takve prijedloge, birajući klijente koji su im donosili najviše novca. Danas teškom mukom pune kamione, objašnjava Reuters.

"Prognoze o oporavku globalnog gospodarstva još se nisu obistinile", rekao je izvršni direktor DHL-a Tobias Meyer.

Logistička grupa snizila je stoga prognozu dobiti u ovoj godini i u srednjoročnom razdoblju.

U 2023. sada očekuju dobit prije poreza i kamata (EBIT) u rasponu od 6,2 milijarde do 6,6 milijardi eura. U dosadašnjoj prognozi gornja granica granica očekivanog raspona iznosila je sedam milijardi eura.

Za 2025. sada predviđaju EBIT između sedam i osam milijardi eura. Dosada su prognozirali da će premašiti osam milijardi.

"Prognoza nam se čini konzervativna" i implicira da će makrogospodarsko okruženje biti slabo i u iduće dvije godine, napisali su analitičari Bernsteina u bilješci klijentima.

Tagovi: DHL, Deutsche post, tobias meyer, logistika
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE